Πέρασε λίγο πάνω από ένας χρόνος από τότε που ανέβασα τη συνταγή για το χωριάτικο φύλλο για πίτες (ΕΔΩ) και ήταν φυσικό κάποια στιγμή να ανεβάσω και μια συνταγή με αλεύρι ολικής. Για να είμαι ειλικρινής περνάω μια φάση όπου προσπαθώ να κάνω τα πάντα με αλεύρι ολικής. Άλλες φορές τα καταφέρνω, άλλες όχι και τόσο. Ωστόσο η σημερινή συνταγή ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχία! Είναι με διαφορά η αγαπημένη μου συνταγή για φύλλο πίτας. Μου αρέσει περισσότερο και από την προηγούμενη συνταγή με το λευκό αλεύρι. Εν τω μεταξύ δεν έχουμε κάνει και πολλές πίτες (ελληνικές) μέχρι τώρα και αυτό μάλλον πρέπει να αλλάξει. Έχουμε κάνει ωστόσο την πιο τέλεια σπανακόπιτα (ΕΔΩ), όπως επίσης και μια υπέροχη κολοκυθόπιτα (ΕΔΩ).
Το χωριάτικο φύλλο ολικής
Και με ρωτάει η φίλη μου η Μαρία… «Γιατί έχει φάει κόλλημα με το φύλλο ολικής;» Τα πράγματα είναι απλά. Είναι σαφώς πιο υγιεινό το αλεύρι ολικής. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και σε κρατάει περισσότερο. Επειδή όμως μιλάμε για πίτα δεν κοιτάμε μόνο το πόσο υγιεινή είναι. Το φύλλο ολικής βγαίνει πραγματικά υπέροχο, τραγανό και πεντανόστιμο. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα πως θα έβγαινε τόσο ωραίο αλλά πραγματικά γίνεται τέλειο. Έχει πιο γεμάτη γεύση και γενικά το νιώθεις πιο γεμάτο στο στόμα σου. Εντάξει, βγαίνει πιο χοντρό από το κλασικό φύλλο, αλλά αυτό δεν είναι και απαραίτητά κακό.
Πέρα από το γευστικό κομμάτι τα συγκεκριμένα φύλλα μου αρέσουν γιατί γίνονται και πολύ εύκολα. Σε ένα μπολ θα προσθέσεις το αλεύρι ολικής, ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι και νερό. Θα τα κάνεις ένα ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Θα ζυμώσεις για 10 λεπτάκια μέχρι να έχεις μια μαλακή και αφράτη ζύμη και θα την αφήσεις να ξεκουραστεί 30 λεπτά. Στη συνέχεια θα χωρίσεις τη ζύμη σου σε 6 μπαλάκια. Θα ανοίξεις το κάθε μπαλάκι μέχρι να έχεις ένα λεπτό σχετικά φύλλο και ετοιμάζεις την πίτα σου. Το όλο μυστικό για την επιτυχία του φύλλου είναι στη σωστή αναλογία νερού – αλευριού. Κάθε αλεύρι είναι διαφορετικό οπότε σηκώνει και διαφορετική ποσότητα νερού. Οπότε θα έλεγα πως μπορείς να βάλεις 320 με 350 ml νερό. Εγώ για το αλεύρι που χρησιμοποιώ βάζω 340 ml. Εσύ θα δεις πόσο τραβάει. Θέλουμε μια σφιχτή ζύμη που να δουλεύεται εύκολα. Οπότε ξεκινάς με τα 320 ml και προσθέτεις. Στη συνέχεια προσθέτεις τη γέμιση της επιλογής σου και ψήνεις την πίτα σου. Για να γίνει ακόμα πιο τραγανή από πάνω ραντίζεις αρχικά με ελαιόλαδο κα στη συνέχεια με λίγο νερό. Εύκολο, πεντανόστιμο και όσο healthy χρειάζεται! Το τέλειο χωριάτικο φύλλο για πίτες! Πάμε στην κουζίνα να ετοιμάσουμε μια πίτα!
Σε περίπτωση που ανοίξεις φύλλο για να κάνεις πίτα μην ξεχάσεις να με ταγκάρεις στο Instagram (@beetsme_com, #beetsme) για να δω τις δημιουργίες σου και να τις κάνω share!
Αν έχεις κάποια απορία ή θέλεις να πεις απλά ένα γεια μη διστάσεις να αφήσεις από κάτω το σχόλιο σου.
Καλά μαγειρέματα!
Χωριάτικο φύλλο για πίτες με αλεύρι ολικής
Course: ΖύμεςCuisine: ΕλληνικήDifficulty: 2/524
20
minutes30
minutesΕύκολο, νόστιμο και τραγανό χωριάτικο φύλλο για πίτες από αλεύρι ολικής
Υλικα
700 γρ αλεύρι ολικής
1 1/2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
320 – 350 ml νερό
Εκτελεση
- Προσθέτουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη. Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και το λάδι.
- Προσθέτουμε 320 ml νερό και με ένα κουτάλι αρχίζουμε με κυκλικές κινήσεις να τραβάμε το αλεύρι προς το κέντρο ώστε να ανακατευτούν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τα χέρια μας.
- Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν βάζουμε όλο το νερό ταυτόχρονα. Βάζουμε όσο πάρει, μέχρι το σημείο που δε θα κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να είναι πολύ μαλακό το ζυμάρι μας (15 λεπτά περίπου). Σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 30 με 40 λεπτά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη. Μεταφέρουμε ένα κομμάτι σε μια καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια και με έναν πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο αλευρώνοντας καλά την επιφάνεια. Ανοίγουμε το φύλλο λίγο μεγαλύτερο απ’ όσο είναι το μεγάλο ταψί του φούρνου.
- Διπλώνουμε χαλαρά το φύλλο και το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο με μια νωπή πετσέτα ώστε να μην στεγνώσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα φύλλα. Ετοιμάζουμε τη γέμιση μας και σε ένα καλά λαδωμένο ταψί στρώνουμε 3 φύλλα κάτω και 3 φύλλα πάνω. Ενδιάμεσα λαδώνουμε τα φύλλα καλά, χαράζουμε την πίτα, τη λαδώνουμε από πάνω, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 190 – 200°C (αντίσταση πάνω – κάτω) μέχρι να πάρει χρώμα περίπου 60 λεπτά. Στα τελευταία 20 λεπτά ψήνουμε μόνο με την κάτω αντίσταση.
Σημειωσεισ
- Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος αν είναι πολύ σφιχτεί η ζύμη προσθέτουμε λίγο νερό. Αν κολλάει στα δάχτυλα προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
- Ένα γνώρισμα για να καταλάβουμε ότι η πίτα είναι έτοιμη είναι να ξεκολλάει από το ταψί όταν το κουνάμε.
- Αν το αλεύρι μας είναι πολύ σκληρό μπορούμε να αντικαταστήσουμε 1/4 της κούπας αλεύρι ολικής με άμυλο ταπιόκας. Αυτό θα δώσει ελαστικότητα στη ζύμη μας και θα δουλεύεται πιο εύκολα.
Γειασου Κων/νε!
Σε ακολουθώ κ σε παρακολουθώ εδώ και 2-3 χρονια, καθώς τα παιδιά μου είναι βιγκαν κ τους κάνω αρκετές φορές κάποιες νοστιμιές.
Με την πίτα εχω ένα θέμα, καθώς τη φτιάχνω με άσπρο αλεύρι, τώρα όμως θα δοκιμάσω κ με ολικής.Τα φύλλα, στο ενδιάμεσο, με τι λάδι τα λαδώνουμε?
Γεια σου Χρύσα! Χαίρομαι που είσαι στην παρέα μας από την αρχή! Να’σαι καλά κι εσύ και τα παιδιά σου! Για την πίτα προτιμώ το ελαιόλαδο. Δίνω πιο ωραία γεύση.
Ευχαριστώ πολύ!!! Μολις ζυμωσα κ το άφησα να ξεκουραστει.Αν στείλω φωτο, που μπορώ? Κι αν κάνω στορυ, θα το δεις?
Τέλεια! Αν θέλεις μπορείς κ να μου τη στείλεις σε μήνυμα στο Instagram για να τη δω σίγουρα και να την κοινοποιησω! 😊
Κωνσταντίνε το φύλλο βγήκε εξαιρετικό, αν και δεν το έκανα πάρα πολύ ψιλό γιατί μου άνοιγε τρυπούλες κ το έκανα σε στυλ στριφτό, δεν υπάρχουν λόγια για την νοστιμιά. Σε ευχαριστώ και πάλι για την υπέροχη συνταγή 🎃
Τώρα φτιάχνω αφράτα βιγκαν ψωμάκια για burger και τα μπιφτέκια από μαύρες φακές, θα σου στείλω εντυπώσεις.
Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε! Είναι νομίζω, αρκετά πιο νόστιμο από αυτό με το λευκό αλεύρι. Θέλει απλά λίγη προσοχή στη διαχείριση. Ελπίζω να σου άρεσαν και οι υπόλοιπες παρασκευές! Να’σαι καλά!
Εγώ, δυστυχώς, δεν έμεινα ικανοποιημένη από το φύλλο. Έβαλα περισσότερο νερό, γιατί χρησιμοποίησα δίκοκκο ολικής. Δεν ξέρω αν έπαιξε κι αυτό κάποιο ρόλο. Δυσκολεύτηκα πολύ στο άνοιγμα, όλο τσόντες έβαζα. Ίσως με το αλεύρι ταπιόκας να ήταν πράγματι πιο εύπλαστο. Για μένα είναι προτιμότερο το λευκό αλεύρι. Το μόνο παρήγορο ότι η σπανακόπιτα δεν θα εξαφανιστεί πάραυτα, που κι αυτό είναι κάτι.
Με λίγη καθυστέρηση… Σίγουρα έπαιξε ρόλο η διαφοροποίηση στα υγρά, το αλεύρι ολικής είναι λίγο ιδιαίτερο και δε σηκώνει πολλές αλλαγές. Ταυτόχρονα αλεύρι από αλεύρι μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα. Από την άλλη δεν είναι και για όλα τα γούστα! Σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι και είναι και λογικό. Όπως και να έχει ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι τουλάχιστον που φαγώθηκε η πίτα!