Vegan Recipes Made Easy

ΕΥΚΟΛΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ

ΕΥΚΟΛΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ

Καλημέρα όλη μέρα! Κυριακή σήμερα και ενώ δε συνηθίζω να ανεβάζω συνταγές τις Κυριακές είπα σήμερα να κάνω μια εξαίρεση και να ανεβάσω μια συνταγή μπόνους για αυτή την εβδομάδα! Επειδή έχει τύχη να με ρωτήσεις είπα σήμερα να δούμε πως κάνουμε χωριάτικο φύλλο για πίτες εύκολα και σχετικά γρήγορα. Αγαπώ πολύ τις πίτες και ενώ δεν έτυχε μέχρι τώρα να ανεβάσω κάποια είπα να επανορθώσω και να ξεκινήσω απο τη βάση. Η οποία δεν είναι άλλη απο τα φύλλα!

Το όλο μυστικό θα έλεγα πως είναι στη σωστή αναλογία του νερού με το αλεύρι. Για τη δόση του αλευριού που δίνω εδώ, βάζουμε 320 με 340 ml νερό. Ίσως και λίγο παραπάνω αν και εφόσον το τραβάει. Θέλουμε η ζύμη να μην είναι στεγνή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Όταν με το καλό φτάσει σε αυτό το επιθυμητό σημείο σημαίνει πως δε χρειάζεται άλλο αλεύρι. Ένα άλλο μυστικό είναι το καλό ζύμωμα. Ζυμώνουμε περίπου 15 με 20 λεπτά μέχρι να έχουμε πολύ μαλακή ζύμη.

horiatiko-fyllo-gia-pites

Κατά τα άλλα όπως θα διαπιστώσεις η όλη διαδικασία είναι πολύ εύκολη και απλή. Και πραγματικά αξίζει, αν και εφόσον κάνεις πίτες, να ανοίξεις και το δικό σου φύλλο μιας και άλλη χάρη έχει το χειροποίητο σπιτικό φύλλο από αυτό του εμπορίου! Τη γέμιση την αφήνω στην κρίση σου για την ώρα! Κάνε σπανακόπιτα, χορτόπιτα, κολοκυθόπιτα, βίγκαν τυρόπιτα, μανιταρόπιτα ή ότι άλλη πίτα αγαπάς εσύ! Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα ανοίξουμε φύλλο!

Σε περίπτωση που μπεις στον κόπο να ανοίξεις φύλλο μην ξεχάσεις να με ταγκάρεις στο Instagram (@beetsme_com, #beetsme) για να δω τις δημιουργίες σου και να τις κάνω share!

ΕΥΚΟΛΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ

Recipe by Konstantinos – Beets meCourse: ΖύμεςCuisine: ΕλληνικήDifficulty: 2/5
Μερίδες

24

Προετοιμασία

20

minutes
Αναμονή

30

Υπέροχο χωριάτικο φύλλο για πίτες που γίνεται εύκολα.

Υλικα

  • 750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 1/2 κ.σ. ξύδι

  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 320 – 340 ml νερό

Εκτελεση

  • Προσθέτουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη. Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και το λάδι.
  • Προσθέτουμε 300 ml νερό και με ένα κουτάλι αρχίζουμε με κυκλικές κινήσεις να τραβάμε το αλεύρι προς το κέντρο ώστε να ανακατευτούν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τα χέρια μας.
  • Σίγα – σιγά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν βάζουμε όλο το νερό. Χρησιμοποιούμε όσο πάρει. Μέχρι το σημείο που το δε θα κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να είναι πολύ μαλακό το ζυμάρι μας (15 λεπτά περίπου). Σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 30 με 40 λεπτά (μπορεί να μπει και στο ψυγείο).
  • Κόβουμε σε 8 ίσα μέρη. Μεταφέρουμε ένα κομμάτι σε μια καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια και με έναν πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο αλευρώνοντας καλά την επιφάνεια. Εναλλάξ αλευρώνουμε μια με αλεύρι, μια με νισεστέ. Ανοίγουμε το φύλλο λίγο μεγαλύτερο απ’ όσο είναι το μεγάλο ταψί του φούρνου. horiatiko-fyllo-gia-pites
  • Διπλώνουμε χαλαρά το φύλλο και το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο με μια νωπή πετσέτα ώστε να μην στεγνώσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα φύλλα.
  • Γεμίζουμε την πίτα με τη γέμιση της επιλογής μας (4 φύλλα κάτω – 4 φύλλα πάνω, ενδιάμεσα λαδώνουμε τα φύλλα), χαράζουμε την πίτα, τη λαδώνουμε από πάνω, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 190 – 200°C (αντίσταση πάνω – κάτω) μέχρι να πάρει χρώμα περίπου 60 λεπτά.

Σημειώσεις

  • Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος αν είναι πολύ σφιχτεί η ζύμη προσθέτουμε λίγο νερό. Αν κολλάει στα δάχτυλα προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  • Ένα γνώρισμα για να καταλάβουμε ότι η πίτα είναι έτοιμη είναι να ξεκολλάει από το ταψί όταν το κουνάμε.

Αν έχεις κάποια απορία ή θέλεις να πεις απλά ένα γεια μη διστάσεις να αφήσεις απο κάτω το σχόλιο σου.

Καλά μαγειρέματα!

my-signature



4 thoughts on “ΕΥΚΟΛΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!