Vegan Recipes Made Easy

Υπέροχη Πάβλοβα Χωρίς Αυγά

Υπέροχη Πάβλοβα Χωρίς Αυγά

Αν έκανα μια λίστα με τις 10 συνταγές που μου έχετε ζητήσει περισσότερο η σημερινή σίγουρα θα ήταν μέσα σ’ αυτές! Τα τελευταία δύο χρόνια δεν πέρασε μήνας που να μην δεχτώ έστω και ένα μήνυμα στο οποίο μου ζητούσατε συνταγή για πάβλοβα. Η πάβλοβα, που λες, παραδοσιακά γίνεται με μαρέγκα. Άρα έχει αυγά. Άρα δεν είναι βίγκαν. Ωστόσο έχουμε κάνει ξανά στο παρελθόν βίγκαν μαρέγκα, την υπερτέλεια, δροσερή και λαχταριστή Lemon pie, όπου είχαμε χρησιμοποιήσει ένα από τα πλέον αγαπημένα μου υλικά την aquafaba. Η aquafaba, σε περίπτωση που δεν την έχεις ακούσει ξανά, είναι το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν ρεβίθια (ή και άλλα όσπρια – αν και χρησιμοποιείται κατά βάση το νερό από ρεβίθια). Το συγκεκριμένο νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν χτυπηθεί δυνατά και για ώρα, μαζί με ζάχαρη, να δημιουργήσει υπέροχη και αφράτη μαρέγκα που είναι να την τρως με το κουτάλι!

Η βίγκαν πάβλοβα

Το να κάνεις μια βίγκαν πάβλοβα είναι πραγματικά αποκάλυψη! Την πρώτη φορά που έκανα τη συγκεκριμένη συνταγή θυμάμαι να κάθομαι και να τρώω την κάθε παρασκευή ξεχωριστά γιατί πραγματικά είχα ξετρελαθεί! Η μαρέγκα όταν ψηθεί γίνεται αφράτη και τραγανή απ’ έξω ενώ μέσα είναι λίγο πιο μαλακή. Είναι γλυκιά αλλά ισορροπεί τέλεια με την υπέροχη σαντιγί καρύδας που μπαίνει από πάνω και σε συνδυασμό με την γλυκόξινη σως από φρούτα του δάσους έχεις αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ τέλεια μπουκιά. Οι δυο κυρίαρχες γεύσεις της συνταγής, γλυκό και ξινό, σε απόλυτη ισορροπία! Όσο για τι υφές; Ε, τι να σου πω; Η βάση λιώνει στο στόμα, η σαντιγί είναι αφράτη και δεμένη και η σως είναι απλά τέλεια! Εντωμεταξύ τη σως την είδαμε ξανά στη συνταγή για το κραμπλ με τα φρούτα του δάσους ΕΔΩ. Η σημερινή μας λοιπόν συνταγή:

  • είναι βίγκαν / νηστίσιμη
  • είναι χωρίς γλουτένη
  • είναι πεντανόστιμη και ξεχωριστή
  • γίνεται αρκετά εύκολα
  • είναι εντυπωσιακή

Πάβλοβα: Πως γίνεται;

Η μαρέγκα

Η μαρέγκα αν και πάρα πολύ εύκολη είναι αυτή που χρειάζεται την περισσότερη ώρα. Όχι ότι θα ασχοληθείς πολύ, αλλά θέλει αρκετή ώρα για να ψηθεί. Θα ξεκινήσεις με το να κατεβάσεις λίγο το νερό από τα ρεβίθια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε το νερό από μια κονσέρβα ρεβιθιών είτε το δικό σου νερό από ρεβίθια που έβρασες (για σίγουρη επιτυχία καλύτερα το νερό από κονσέρβα). Το νερό από μια κονσέρβα είναι περίπου 180 ml. Αυτό θα πρέπει να το βάλεις να βράσει ώστε να κατέβει κάτω από 100 ml. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να έχεις ένα ακόμα πιο συμπυκνωμένο υγρό και θα σου δώσει καλύτερο αποτέλεσμα στη μαρέγκα. Αν βαριέσαι βέβαια μπορείς να παραλείψεις αυτή τη διαδικασία, αλλά επειδή έχω δοκιμάσει και τους δύο τρόπους μπορώ με σιγουριά να σου πω πως έτσι θα έχεις πιο παχιά και σταθερή μαρέγκα.

Αφού κατεβάσεις το νερό από τα ρεβίθια θα το αφήσεις να κρυώσει και στη συνέχεια θα το χτυπήσεις με ένα μίξερ μαζί με κρεμόριο. Το κρεμόριο θα το βρεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ στο τμήμα με τα μπαχαρικά και είναι αυτό που θα βοηθήσει ώστε να έχουμε μια πιο σταθερή μαρέγκα. Αν θέλεις θα προθέσεις και λίγη γόμα ξανθάνης. Η γόμα ξανθάνης είναι πηκτικό και θα τη βρεις σε καταστήματα με βιολογικά. Δεν είναι απαραίτητη, ωστόσο δίνει καλύτερη υφή. Θα χτυπήσεις λοιπόν το ρεβιθόζουμο μέχρι να αφρατέψει και να γίνει μαρέγκα. Αυτό μπορεί να πάρει από 4 μέχρι 10 λεπτά ανάλογα το μίξερ σου. Μόλις πήξει θα αρχίσει να προσθέτεις μια – μια κουταλιά ζάχαρη. Η ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσεις φρόντισε να είναι όσο πιο ψιλή γίνεται ώστε να λιώσει εύκολα. Αν δε βρεις πολύ ψιλή ζάχαρη βάλε άχνη. Όταν θα έχεις μια πολύ σταθερή μαρέγκα που δεν καταρρέει είναι έτοιμη (γυρνάς ανάποδα το σκεύος. Αν δεν πέσει η μαρέγκα είσαι οκ!). Εντωμεταξύ έχεις βάλει το φούρνο να προθερμαίνεται στους 110°C. Σε ένα ταψί στρώνεις αντικολλητικό χαρτί και με ένα κουτάλι σχηματίζεις φωλίτσες μαρέγκας. Μπορείς να τις κάνεις ότι σχήμα και μέγεθος θέλεις βασικά. Ψήνεις για 2 ώρες. ΠΡΟΣΟΧΗ: όση ώρα ψήνεις δεν ανοίγεις για κανένα λόγο το φούρνο! Αφού περάσουν οι δυο ώρες σβήνεις το φούρνο και τον αφήνεις κλειστό για άλλες 2 ώρες.

iperoxi-pavlova-xoris-ayga

Σως με φρούτα του δάσους

Τη συγκεκριμένη σως την έχουμε κάνει ξανά στο παρελθόν και είναι πάρα πολύ απλή. Όση ώρα λοιπόν θα ψήνεται η μαρέγκα σου σε ένα κατσαρολάκι, πάνω από μέτρια φωτιά, θα προσθέσεις τα φρούτα του δάσους με τη ζάχαρη και θα κάνεις ένα καλό ανακάτεμα. Μόλις βγάλουν τα φρούτα τα υγρά τους σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 4 – 5 λεπτά. Στη συνέχεια διαλύουμε μέσα σε νερό κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη ώστε να κρυώσει καλά.

Η σαντιγί καρύδας

Σαντιγί καρύδας έχουμε κάνεις αρκετές φορές μέχρι σήμερα. Καταρχάς είχαμε κάνει για την υπέροχη αυτή μπλάκ φόρεστ (ΕΔΩ) ή ακόμα και στα τέλεια σοκολατένια cupcakes που είχαμε κάνει το φθινόπωρο. Η διαδικασία είναι πραγματικά παιχνιδάκι. Θα βάλεις δύο κονσέρβες γάλα καρύδας στο ψυγείο (ναι κονσέρβα γάλα καρύδας) και θα το αφήσεις για 2 μέρες. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα στα υγρά και την κρέμα. Θα ανοίξεις τις κονσέρβες και θα πάρεις μόνο την κρέμα. Την βάζεις σε ένα μπολ μαζί με άχνη ζάχαρη και τα χτυπάς μέχρι να αφρατέψει. Αν θέλεις προσθέτεις και εκχύλισμα βανίλιας. Μόλις λοιπόν αφρατέψει η κρέμα τη μεταφέρεις στο ψυγείο όπου θα την αφήσεις λίγο να σφίξει.

Αυτό ήταν λοιπόν! Όταν θα είναι όλα έτοιμα θα στήσεις την πάβλοβα. Πάνω στη βάση σου θα βάλεις σαντιγί καρύδας και από πάνω τη σως φρούτων. Αν θέλεις θα προσθέσεις και μερικά επιπλέον φρέσκα φρούτα. Ναι ναι ξέρω ότι σου φαίνονται πολλά, αλλά και οι τρεις οι παρασκευές είναι πολύ εύκολες και απλές. Και αν εξαιρέσεις το χρόνο ψησίματος δεν απαιτεί πολύ ώρα. Ελπίζω να σου αρέσει και θα τα πούμε ξανά σύντομα!

Σε περίπτωση που κάνεις την υπέροχη αυτή πάβλοβα να μην ξεχάσεις να με ταγκάρεις στο Instagram (@beetsme_com, #beetsme) για να δω τις δημιουργίες σου και να τις κάνω share!

Υπέροχη Πάβλοβα Χωρίς Αυγα

Recipe by Konstantinos – Beets meCourse: ΓλυκόCuisine: Νέας ΖηλανδείαςDifficulty: 3/5
Μερίδες

6

Προετοιμασία

20

minutes
Μαγείρεμα

2

hours 
Αναμονή

120

Υπέροχη πάβλοβα χωρίς αυγά! Τραγανή απ’έξω και μαστιχωτή από μέσα μαρέγκα, αφράτη σαντιγί καρύδας και τέλεια σως από φρούτα του δάσους! Ένα γλυκάκι που όλοι θα αγαπήσουν!

Υλικα

  • Για τη μαρέγκα
  • 170 – 200 ml νερό από ρεβίθια (1 κονσέρβα)

  • 140 γρ. ψιλή ζάχαρη

  • 1/4 κ.γ. κρεμόριο

  • 1/4 κ.γ. γόμα ξανθάνης *προαιρετικά

  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • Για τη σως φρούτων
  • 2 1/4 της κούπας φρούτα του δάσους κατεψυγμένα

  • 1/4 της κούπας +2 κ.σ. καστανη ζάχαρη

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 2 κ.σ. νερό

  • 1 1/2 κ.σ. κορν φλάουρ

  • Για τη σαντιγί
  • 2 κονσέρβες γάλα καρύδας (να μείνουν στο ψυγείο 2 μέρες)

  • 1/4 – 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας προαιρετικά

Εκτελεση

  • Για τις μαρέγκες
  • Σε ένα κατσαρολάκι πάνω από χαμηλή φωτιά βάζουμε το νερό από τα ρεβίθια. Το βράζουμε μέχρι να κατέβει και να είναι 80 με 90 γρ. Όσο βράζει το αδειάζουμε σε ένα άλλο σκεύος για να ζυγίσουμε το βάρος του. Μόλις φτάσει κάτω από 100 γρ. αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 110°C. Όταν κρυώσει βάζουμε το νερό από τα ρεβίθια στον κάδο ενός μίξερ μαζί με το κρεμόριο και τη γόμα ξανθάνης (αν χρησιμοποιούμε). Τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη μαρέγκα. Προσθέτουμε μια – μια κουταλιά τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά περίπου. Όταν η μαρέγκα μας θα έχει σφίξει είναι έτοιμη.
  • Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί (κολλάμε το χαρτί στο ταψί με λίγη μαρέγκα στις 4 άκρες). Με ένα κουτάλι σχηματίζουμε 5 – 6 μικρούς δίσκους μαρέγκας στο ταψί. Στο κέντρο κάθε δίσκου κάνουμε ένα βαθούλωμα σαν φωλιά – όπου θα κάτσει η σαντιγί. Μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 2 ώρες χωρίς να ανοίξουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου. Μετά τις δύο ώρες σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ταψί μέσα για άλλες δύο ώρες. Όλο αυτό το διάστημα δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου.
  • Για τη σως φρούτων
  • Σε μια κατσαρόλα πάνω από χαμηλή φωτιά προσθέτουμε τα κατεψυγμένα φρούτα και τη ζάχαρη. Ανακατεύομε καλά και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Μόλις βγάλουν τα υγρά τους σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε 5 λεπτά να πάρει μια βράση και να μαλακώσουν τα φρούτα. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 2 λεπτά. Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το νισεστέ μέσα στο νερό και στη συνέχεια το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σως να κρυώσει καλά.
  • Για τη σαντιγί καρύδας
  • Σε ένα μπoλ προσθέτουμε το γάλα καρύδας (προσέχουμε να πάρουμε μόνο το στερεό μέρος από την κονσέρβα), και την άχνη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε μια αφράτη σαντιγί. Βάζουμε το μπoλ στο ψυγείο για 60 λεπτά.
  • Στήνουμε την πάβλοβα
  • Αφού βγουν οι μαρέγκες από το φούρνο και κρυώσουν πολύ καλά βάζουμε γεμίζουμε το βαθούλωμα με σαντιγί καρύδας και από πάνω βάζουμε μερικές κουταλιές από τη σως φρούτων. Γαρνίρουμε με επιπλέον φρούτα του δάσους αν θέλουμε.

Σημειωσεισ

  • Είναι πολύ σημαντικό να μην ανοίξει καθόλου ο φούρνος όσο ψήνουμε τις μαρέγκες και μετά για 2 ώρες.
  • Όσο πιο ψιλή η ζάχαρη που θα βάλουμε στις μαρέγκες τόσο καλύτερα. Τη χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει.
  • Η γόμα ξανθάνης δεν είναι απαραίτητη αλλά θα δώσει πολύ καλή υφή στις μαρέγκες.
iperoxi-pavlova-xoris-ayga

Αν έχεις κάποια απορία ή θέλεις να πεις απλά ένα γεια μη διστάσεις να αφήσεις από κάτω το σχόλιο σου.

Καλά μαγειρέματα!

my-signature



Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!