Φέτος με έχει πιάσει ξεκάθαρα κάτι με την Ιταλία. Εντάξει, την αγαπώ και την έχω επισκεφτεί και κάποιες φορές και ομολογώ πως λατρεύω την κουζίνα τους. Ίσως γι’ αυτό έχω ανεβάσει αρκετές κλασικές ιταλικές συνταγές τελευταία. Όπως, ας πούμε τα σπαγγέτι άλιο ε όλιο (ΕΔΩ) ή το λατρεμένο μου ριζότο μανιταριών (ΕΔΩ). Ωστόσο ο λόγος για τη σημερινή συνταγή ξεπερνάει την αγάπη μου για την Ιταλία. Συνειδητοποίησα πρόσφατα ότι όλο αυτό το διάστημα που υπάρχει το Beets me δεν έχω ανεβάσει μια συνταγή για κιμά σόγιας. Έχω κάνει παστίτσιο με κιμά σόγιας (ΕΔΩ), έχω κάνει κάνει τέλειο κιμά φακής (ΕΔΩ) αλλά ποτέ κιμά σόγιας για μακαρόνια. Οπότε θεώρησα πως ήρθε η ώρα. Βέβαια, δεν ήθελα να ανεβάσω απλά μια συνταγή για κιμά, οπότε είπα να το πάω ένα βήμα παραπέρα και σου ετοίμασα την αυθεντική συνταγή για μπολονέζ στη βίγκαν εκδοχή της!
Η σάλτσα Μπολονέζ (Bolognese)
Η μπολονέζ είναι ξεκάθαρα η πιο διάσημη σάλτσα ζυμαρικών στον κόσμο. Όλοι την ξέρουν, όλοι την αγαπάνε και υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές της συνταγής. Ωστόσο η παραδοσιακή συνταγή έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που την κάνουν ξεχωριστή. Καταρχάς είναι πολύ απλή συνταγή με ελάχιστα υλικά. Επίσης δεν έχει σχεδόν καθόλου μπαχαρικά. Όλη η γεύση και το άρωμα στην μπολονέζ προέρχεται από το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι που έχει. Έχει απλή μεν αλλά γεμάτη γεύση και πλούσια και δεμένη υφή. Η υπέροχη υφή της σάλτσας οφείλεται στο συνδυασμό της σάλτσας ντομάτας, μαζί με το κονκασέ και πελτέ ντομάτας τα οποία όλα μαζί σιγοβράζουν και δημιουργούν την πιο παχιά σάλτσα έβερ! Βέβαια υπάρχει και ένα μικρό μυστικό στην κλασική μπολονέζ. Έχει γάλα. Ω ναι.. η παραδοσιακή συνταγή έχει γάλα και είναι αυτό που δένει στην εντέλεια το τελικό αποτέλεσμα και κάνει τη σάλτσα κρεμώδη. Επίσης θα πρέπει να σου πω πως κανονικά η μπολονέζ απαιτεί τουλάχιστον 4 ώρες μαγείρεμα. Εμείς βέβαια επειδή θα χρησιμοποιήσουμε κιμά σόγιας δε θα χρειαστεί τόση ώρα. Θα μας πάρει πολύ λιγότερο. Πεντανόστιμη, λοιπόν, σάλτσα μπολονέζ που θα λατρέψεις και εσύ αλλά και όσοι τη δοκιμάσουν! Η συνταγή μας σήμερα:
- είναι βίγκαν
- είναι εύκολη
- είναι πεντανόστιμη
- είναι χωρίς γλουτένη
- έχει λίγα και απλά υλικά
Πως γίνεται η παραδοσιακή μπολονέζ βίγκαν
Η διαδικασία για να κάνεις την μπολονέζ είναι πραγματικά πολύ πι απλή απ’ όσο πιστεύεις. Για αρχή θα μουλιάσεις κιμά σόγιας και στη συνέχεια θα τον στραγγίξεις πάρα μα πάρα πολύ καλά. Θα τον σοτάρεις σε ένα τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για να πετύχεις τη σωστή υφή του κιμά! Μετά θα βγάλεις τον κιμά σε ένα μπολ και θα τον αφήσεις στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα θα σοτάρεις κρεμμύδι, σέλερι και καρότο και μετά από λίγο θα ρίξεις μέσα και ένα φύλλο δάφνης. Μόλις βγάλουν όλα τους τα αρώματα θα προσθέσεις τον κιμά (προαιρετικά θα βάλεις και μια πρέζα κύμινο) θα συνεχίσεις το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. Σβήνεις με κρασί και μαγειρεύεις για 2 – 3 λεπτά ώστε να φύγει η αλκοόλη. Στη συνέχεια θα προσθέσεις τη σάλτσα, το κονκασέ και τον πελτέ, καθώς επίσης μελάσα – η οποία λόγω υψηλής περιεκτικότητας σιδήρου θα δώσει και μια μεταλλική γεύση στον κιμά (υπάρχει και στον ζωικό κιμά), και επίσης θα σπάσει την οξύτητα της ντομάτας. Θα χαμηλώσεις τη φωτιά και θα αφήσεις τη σάλτσα σου να σιγοβράσει μέχρι να κατέβει και να δέσει. Όταν θα έχουν φύγει τα πολλά υγρά και θα έχει χυλώσει η σάλτσα μας θα προσθέσεις λίγο φυτικό γάλα. Ιδανικά θα βάλεις ένα γνωστής εταιρίας το οποίο είναι συνδυασμός αμύγδαλο – βρώμη. Διαφορετικά θα πρότεινα σόγιας. Ανακατεύεις πολύ καλά τη σάλτσα σου, συνεχίζεις το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά και έτοιμη!
Τώρα ήρθε η ώρα για την επιλογή των ζυμαρικών. Πρόσεξε τώρα να δεις τι γίνεται. Έχει επικρατήσει την μπολονέζ να τη σερβίρουν με σπαγγέτι. Ωστόσο παραδοσιακά αυτό θεωρείται λάθος. Ο μόνος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί η μπολονέζ είναι η πιο διάσημη σάλτσα στον κόσμο, καθώς και τα σπαγγέτι τα πιο γνωστά ζυμαρικά. Οπότε θεώρησαν πω πρέπει να πηγαίνουν μαζί αυτά. Η μπολονέζ σερβίρεται είτε με παπαρδέλες, είτε με ταλιατέλες ή σε κάποιες περιπτώσεις και με πέννες. Ποτέ μα ποτέ με σπαγγέτι! Βέβαια αν εσύ θέλεις να κάνεις σπαγγέτι δε θα δώσεις και λογαριασμό σε κανέναν, αλλά οφείλω να μείνω όσο πιο πιστός στην παράδοση γίνεται. Γι’ αυτό και στη σημερινή συνταγή εγώ χρησιμοποίησα ταλιατέλες. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά όλη την συνταγή, που ειλικρινά, είναι το όνειρο κάθε ανθρώπου που λατρεύει τα ζυμαρικά!
Όταν ετοιμάσεις την πεντανόστιμη αυτή μπολονέζ μην ξεχάσεις να βγάλεις φώτο, να κάνεις στόρι και να με ταγκάρεις στο Instagram (@beetsme_com, #beetsme) για να δω τη δω!
Η Αυθεντική Σάλτσα Μπολονέζ αλλά…Βίγκαν!
Course: Σάλτσες, ΚυρίωςCuisine: ΙταλικήDifficulty: 2/54
20
minutes1
hourΗ αυθεντική σάλτσα μπολονέζ στη βίγκαν εκδοχή της. Όλη η νοστιμιά και το άρωμα του πρωτότυπου πιάτου με απλά υλικά. Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή που όλοι θα αγαπήσουν!
Υλικα
130 γρ. κιμάς σόγιας
Ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο ή δυο μικρά σε κυβάκια
1 μεγάλο κλωνάρι σέλερι σε κυβάκια
1 φύλλο δάφνης
Μια πρέζα κύμινο *προαιρετικά
1/3 της κούπας κόκκινο κρασί
1 κούπα (250 γρ.) σάλτσα ντομάτας
400 γρ. κονκασέ
80 γρ. πελτές ντομάτας
2 κούπες νερό
1 κ.γ. μελάσα ή καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. υγρός καπνός ή 2 πρέζες καπνιστή πάπρικα *προαιρετικά
1/2 κούπα φυτικό γάλα (χωρίς ζάχαρη)
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
500 γρ. παπαρδέλες ή ταλιατέλες
Εκτελεση
- Μουλιάζουμε τον κιμά σόγιας σε ζεστό νερό που έχει βράσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια τον στραγγίζουμε πολύ καλά να φύγουν όλα τα υγρά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε τον κιμά σόγιας μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί (περίπου 10 – 15 λεπτά). Αν θέλουμε όσο σοτάρουμε τον κιμά βάζουμε και λίγο αλάτι. Μόλις είναι έτοιμος τον βγάζουμε σε ένα μπολ και τον αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά βάζουμε 2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε μέσα το καρότο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε καλά. Μόλις το σέλερι, το καρότο και η δάφνη βγάλουν τα αρώματα τους προσθέτουμε τον κιμά σόγιας και το κύμινο. Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με κρασί.
- Αφού περάσουν 3 – 4 λεπτά και εξατμιστεί η αλκοόλη ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα ντομάτας, το κονκασέ και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό, τη μελάσα και τον υγρό καπνό. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά και να έχουμε μια παχιά και δεμένη σάλτσα.
- Μόλις φύγουν τα πολλά υγρά προσθέτουμε στην κατσαρόλα το φυτικό γάλα. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε τη σάλτσα και προσαρμόζουμε τη γεύση στα γούστα μας. Αφήνουμε τη σάλτσα για ακόμα δύο λεπτά και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.
- Βάζουμε μια κατσαρόλα με αλατόνερο να βράσει και ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά όσο είναι αλ ντέντε και κρατάμε μια κούπα από το νερό τους. Σε ένα τηγάνι πάνω από χαμηλή φωτιά προσθέτουμε λίγες κουταλιές κιμά, στη συνέχεια ζυμαρικά και από πάνω μερικές ακόμα κουταλιές κιμά. Βάζουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με λίγη τριμμένη βίγκαν παρμεζάνα.
Σημεωσεισ
- Για να πετύχουμε τη σωστή υφή στον κιμά πρέπει να σοτάρουμε πάρα πολύ καλά τον κιμά σόγιας ώστε να ξεροψηθεί. Διαφορετικά θα γίνει σαν σφουγγάρι.
- Δεν ξεχνάμε να κρατήσουμε τουλάχιστον μια κούπα από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά μας.
Αν έχεις κάποια απορία ή θέλεις να πεις απλά ένα γεια, μη διστάσεις να αφήσεις από κάτω το σχόλιο σου!
Καλά μαγειρέματα!
Συνταγαρα! Συγχαρητήρια!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να μπει στην κατάψυξη;
Φυσικά! Βάζω πολύ συχνά στην κατάψυξη και μένει μια χαρά!
Την έκανα χθες και είναι εκπληκτική! (Και έχω ήδη βάλει και στην κατάψυξη για τις δύσκολες ώρες) Δεν έβαλα σέλερι, κύμινο και δάφνη γιατί δεν μου αρέσουν και τα αντικατέστησα με ρίγανη και σκόρδο. Ονειρεμένη! Έχει λίγο καιρό που έκοψα το κρέας και τα γαλακτοκομικά (εδώ θέλω λίγη προσπάθεια παραπάνω να πω την αλήθεια…) και αυτή η συνταγή μπήκε στις αγαπημένες. Και φυσικά θέλω να δοκιμάσω ό,τι βλέπω στη σελίδα σου! Συγχαρητήρια!
Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο! Σε; ευχαριστώ πολύ! Να’σαι καλά!