Vegan Recipes Made Easy

Ένα διαφορετικό σπανακόρυζο με μανιτάρια και κουκουνάρι

Ένα διαφορετικό σπανακόρυζο με μανιτάρια και κουκουνάρι

Εύκολο, γρήγορα και πεντανόστιμο! Ένα σπανακόρυζο διαφορετικό από τα άλλα με ψητά μανιτάρια, καβουρντισμένο κουκουνάρι και λεμονάτα άρωμα. Ένα πιάτο που σίγουρα θα απολαύσεις μόνο του ή σαν συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι!

Πριν λίγες μέρες η Μαρία (φίλη του Beets me στο Instagram) με ρώτησε αν έχω συνταγή για σπανακόρυζο. Η απάντηση ήταν όχι και η αλήθεια είναι ότι απόρησα κι εγώ πως γίνεται κοντά 3 χρόνια τώρα να μην έχω ανεβάσει μια συνταγή για σπανακόρυζο. Το σπανάκι γενικά το αγαπώ πολύ και μάλιστα κάποιες από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές είναι με σπανάκι! Όπως ας πούμε:

Για να μην τα πολυλογώ και μιας και είναι Δεκέμβρης και λίγο πριν τις γιορτές είπα να σου ετοιμάσω ένα σπανακόρυζο λίγο διαφορετικό από τα άλλα. Εύκολο, γρήγορο, πολύ απλό και λίγο εορταστικό! Πεντανόστιμο και λαχταριστό, με ψητά μανιτάρια, καβουρντισμένο κουκουνάρι και ξύσμα λεμονιού. Είπαμε, Δεκέμβρης είναι και το συγκεκριμένο σπανακόρυζο είναι τέλειο ώστε να το σερβίρεις ακόμα και σαν συνοδευτικό στο εορταστικό τραπέζι.

Το διαφορετικό σπανακόρυζο!

Το σπανακόρυζο που θα σου κάνω σήμερα αποτελεί ένα εξαιρετικό γεύμα για κάθε μέρα μιας και είναι πολύ εύκολο και σχετικά γρήγορο, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα υπέροχο συνοδευτικό για το εορταστικό τραπέζι και θα έλεγα πως ταιριάζει με ότι και να βγάλεις για κυρίως! Υπέροχο χυλωμένο ρυζάκι με έτοιμο κομμένο και πλυμένο σπανάκι από τον Φρεσκούλη. Ο Φρεσκούλης που λες, έχει διαλεχτά, κομμένα, πλυμένα και συσκευασμένα σε προστατευτική ατμόσφαιρα φρέσκα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και χορταρικά έτοιμα για μαγείρεμα! Ούτε να κάθεσαι να πλένεις ούτε τίποτα. Ανοίγεις τη συσκευασία και τα χρησιμοποιείς απευθείας! Άσε που φτάνουν στο ράφι των σούπερ μάρκετ μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που μαζεύονται από τον αγρό! Για να κάνω όμως το σπανακόρυζο ακόμα πιο ξεχωριστό πρόσθεσα μανιτάρια τα οποία πρώτα έψησα στο φούρνο, κουκουνάρι καβουρντισμένο για να βγάλει τα αρώματα του και ξύσμα λεμονιού. Σε γενικές γραμμές έχουμε απλές γεύσεις που όμως δένουν αρμονικά και δημιουργούν ένα νόστιμο πιάτο που όλοι θα αγαπήσουν! Το σπανακόρυζο μας σήμερα:

  • είναι βίγκαν / νηστίσιμο
  • είναι χωρίς γλουτένη
  • είναι πεντανόστιμο
  • είναι τέλειο για κάθε μέρα ή και για το εορταστικό τραπέζι
  • είναι εύκολο
  • γίνεται γρήγορα

Πώς θα κάνουμε το σπανακόρυζο

Το σπανακόρυζο μας είναι εξαιρετικά εύκολο και η αλήθεια είναι πως θυμίζει περισσότερο ριζότο με σπανάκι παρά σπανακόρυζο. Ωστόσο επειδή ούτε ριζότο είναι προτιμώ να το λέω σπανακόρυζο (αν και μεταξύ μας, μικρή σημασία έχει πως το λένε αφού είναι πεντανόστιμο! Για να ετοιμάσεις λοιπόν αυτό το πιάτο ετοιμάζεις ένα λίτρο ζωμό λαχανικών τον οποίο κρατάς ζεστό στην άκρη. Κόβεις τα μανιτάρια σου σε φέτες, τα βάζεις σε ένα μπολ και προσθέτεις λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα αδειάζεις σε ένα ταψί και τα ψήνεις για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Σοτάρεις σε ένα τηγάνι ένα κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο. Ρίχνεις μέσα το ρύζι σου το οποίο φέρνεις μερικές γύρες και στη συνέχεια σβήνεις με λευκό κρασί. Προσθέτεις σίγα σιγά το ζωμό λαχανικών και ανακατεύεις. Μόλις τραβήξει το ρύζι τα υγρά προσθέτεις την επόμενη δόση ζωμού. Το ζωμό θα το προσθέσεις σε περίπου 4 – 5 δόσεις. Όταν θα είναι αλ ντέντε το ρύζι προσθέτεις το έτοιμο κομμένο σπανάκι του Φρεσκούλη και τα ψητά μανιτάρια. Ανακατεύεις και σβήνεις τη φωτιά. Σκεπάζεις και αφήνεις 5 λεπτά ώστε να γίνει το ρύζι. Καβουρντίζεις για 2 λεπτά το κουκουνάρι και όταν είναι να σερβίρεις προσθέτεις στο τηγάνι το κουκουνάρι και το ξύσμα από ένα λεμόνι καθώς και λίγο χυμό λεμονιού. Η όλη διαδικασία δε θα σου πάρει πάνω από 30 λεπτά οπότε θα έχεις αρκετό χρόνο ώστε να κάνεις και ότι άλλο θέλεις! Λαχταριστό σπανακόρυζο αλλιώς! Πάμε να δούμε αναλυτικά τη συνταγή!

Αν έχεις κάποια απορία ή θέλεις να πεις απλά ένα γεια μη διστάσεις να αφήσεις από κάτω το σχόλιο σου.     

Καλά μαγειρέματα! 

my-signature

Ακολούθησε τον Φρεσκούλη στο Facebook ΕΔΩ

Άλλες υπέροχες συνταγές:


Σε περίπτωση που κάνεις το υπέροχο αυτό σπανακόρυζο μην ξεχάσεις να με ταγκάρεις στο Instagram (@beetsme_com, #beetsme) για να δω τις δημιουργίες σου και να τις κάνω share!

Ένα διαφορετικό σπανακόρυζο με μανιτάρια και κουκουνάρι

Recipe by Konstantinos – Beets meCourse: Κυρίως, ΣυνοδευτικόCuisine: ΕλληνικήDifficulty: 1/5
Μερίδες

4

Προετοιμασία

5

minutes
Μαγείρεμα

25

minutes

Εύκολο, γρήγορα και πεντανόστιμο! Ένα σπανακόρυζο διαφορετικό από τα άλλα με ψητά μανιτάρια, καβουρντισμένο κουκουνάρι και λεμονάτα άρωμα.

Υλικα

  • 200 γρ μανιτάρια αγάρικα (λευκά)

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι

  • Μαύρο πιπέρι

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

  • 200 γρ ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα

  • 100 ml λευκό κρασί

  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών

  • 250 γρ έτοιμο κομμένο σπανάκι Φρεσκούλης

  • 2 – 3 κ.σ. κουκουνάρι

  • Ξύσμα από ένα λεμόνι

  • Το χυμό ενός λεμονιού

Εκτελεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζομε πάνω τα μανιτάρια. Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Σε ένα τηγάνι πάνω από μέτρια φωτιά προσθέτουμε ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό. Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και ανακατεύουμε ώστε να βραχεί με λάδι όλο το ρύζι και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί η αλκοόλη και φύγουν όλα τα υγρά προσθέτουμε στο τηγάνι ζωμό ίσα – ίσα να καλυφθεί το ρύζι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι. Μόλις τραβήξει τα υγρά προσθέτουμε ξανά ζωμό, πάλι μέχρι να καλυφθεί το ρύζι. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι το ρύζι μας να είναι αλ ντέντε και χυλωμένο.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι και τα ψητά μανιτάρια στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 – 3 λεπτά. Θέλουμε το σπανάκι ίσα ίσα να μαραθεί και να κρατήσει το χρώμα του. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το τηγάνι για 5 λεπτά στην άκρη ώστε να γίνει το ρύζι.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω από μέτρια φωτιά βάζουμε το κουκουνάρι και καβουρντίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να βγάλει το άρωμα του. Ανακατεύουμε διαρκώς ώστε να μην καεί.
  • Προσθέτουμε πάνω από το σπανακόρυζο το ξύσμα λεμονιού, λίγο χυμό λεμονιού και το κουκουνάρι και σερβίρουμε!

Σημειωσεισ

  • Μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε και λίγη βίγκαν φέτα από πάνω.
  • Μπορούμε να κάνουμε την ίδια ακριβώς συνταγή και να χρησιμοποιήσουμε το μείγμα του Φρεσκούλη για χορτόπιτα. Θα γίνει εξίσου νόστιμο και λαχταριστό!



2 thoughts on “Ένα διαφορετικό σπανακόρυζο με μανιτάρια και κουκουνάρι”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!