Vegan Recipes Made Easy

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κέιλ, κολοκύθα και ρόδι

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κέιλ, κολοκύθα και ρόδι

Είναι Χριστουγεννιάτικη, είναι νόστιμη, είναι θρεπτική και σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους πάντες! Η απόλυτη εορταστική σαλάτα!

Πέρα από το κυρίως πιάτο, σε ένα τραπέζι, πάντα με εντυπωσιάζουν και οι σαλάτες. Και μη σου πω πως οι σαλάτες μου κεντρίζουν λίγο παραπάνω το ενδιαφέρον. Θέλεις να τα χρώματα τους, θέλεις οι διαφορετικοί συνδυασμοί που μπορείς να κάνεις, οι πολύπλοκες ή και απλές τους γεύσεις; Γενικά τις αγαπώ, γι’ αυτό και σήμερα θα σου δείξω μια σαλάτα που λατρεύω και που σχεδόν πάντα ετοιμάζω για τις γιορτές και εξαφανίζεται! Κέιλ, κινόα, κολοκύθα, ρόδι. Υλικά που παντρεύονται μοναδικά και δημιουργούν ένα λαχταριστό σύνολο γεμάτο αρώματα και έντονες γεύσεις!

Οι πιο πλούσια σαλάτα έβερ

Θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις και γεύμα. Τόσο πλούσια και χορταστική είναι. Σε γενικές γραμμές έχει πολύ απλά υλικά που όμως ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους και είναι σούπερ θρεπτικά. Η βάση μας είναι το κέιλ, η κινόα και η κίτρινη κολοκύθα (butternut squash) και γενικότερα η σαλάτα μας είναι πλούσια σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, βιταμίνη C. ασβέστιο, πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Χαμός σου λέω! Επίσης δεν έχει γλουτένη οπότε είναι τέλεια για όσους κάνουν μια gluten free διατροφή. Εν τω μεταξύ η σαλάτα έχει και μήλο, ρόδι και αχλάδι και θα έλεγα πως ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο γλυκό και στο ξινό. Μάλιστα η γλύκα της κολοκύθας δένει τέλεια με το ρόδι. Μάλιστα νομίζω πως είναι ο απόλυτος συνδυασμός! Επίσης για να γίνει ακόμα καλύτερη η σαλάτα μας πρόσθεσα και μια ωραία βινεγκρέτ από μουστάρδα, ελαιόλαδο, αγαύη, σκόρδο και φασκόμηλο. Μια σαλάτα που τα έχει όλα! Είναι:

  • εύκολη
  • πεντανόστιμη
  • εντυπωσιακή
  • χορταστική
  • χωρίς γλουτένη
  • βίγκαν / νηστίσιμη
  • θρεπτική

Να πούμε βέβαια πως τα φρούτα καθώς και τα λαχανικά είναι από το αγαπημένο μου Τελαράκι (Instagram: to_telaraki) το οποίο κάθε εβδομάδα, της Δευτέρες για την ακρίβεια, φροντίζει και μου φέρνει στην πόρτα μου ένα τελάρο γεμάτο με ότι χρειάζομαι για την εβδομάδα μου και όλα μάλιστα είναι προσεγμένα και εξαιρετικής ποιότητας. Η διαδικασία πολύ απλή. Μπαίνεις στο telaraki.com, κάνεις εγγραφή, επιλέγεις το τελαράκι σου και ρίχνεις μέσα ότι αγαπάς από φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά. Ολοκληρώνεις την παραγγελία σου και τη Δευτέρα θα το έχεις στην πόρτα σου! Τόσο απλά και εύκολα! Βέβαια για να είμαι ειλικρινής, πέρα από τα εξαιρετικά φρούτα και τα λαχανικά αυτό που για εμένα μετράει είναι και η εξυπηρέτηση και ο Απόστολος και ο Μανούσος που είναι πίσω από το τελαράκι φροντίζουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

Ακολούθησε το τελαράκι στο Instagram ΕΔΩ

Πως θα ετοιμάσεις τη σαλάτα

Θα ξεκινήσεις με την κολοκύθα σου. Θα την καθαρίσεις και θα την κόψεις σε κυβάκια, θα προσθέσεις ελαιόλαδο, σκόρδο σκόνη, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι (προαιρετικά και λίγο κύμινο) και θα τη βάλεις για ψήσιμο μέχρι να πάρει χρόνια. Σε ένα μπολ θα προσθέσεις το κέιλ (αφαιρώντας το σκληρό κοτσάνι από τα φύλλα), αλάτι και θα το ζυμώσει μέχρι να μαλακώσει. Περίπου 2 – 3 λεπτά. Εν τω μεταξύ θα ετοιμάσεις και την κινόα σου (αφού πρώτα την μουλιάσεις για 30 λεπτά – την κινόα είναι καλό να τη μουλιάζουμε για να αποφύγουμε την πίκρα που μπορεί να βγάλει). Θα καθαρίσεις ένα ρόδι και θα βάλεις τους σπόρους σε ένα μπολάκι και λίγο πριν στήσεις τη σαλάτα σου θα κόψεις ένα αχλάδι και ένα μήλο σε λεπτές φέτες. Το μήλο καλό είναι να το κόψουμε στο τέλος για να μην μας κιτρινίσει. Σε ένα μπολάκι θα προσθέσεις όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και θα τα ανακατέψεις καλά. Όταν θα είναι όλα έτοιμα και αφού κρυώσουν λίγο οι κολοκύθα και η κινόα θα βάλεις σε ένα μεγάλο μπολ το κέιλ, την κινόα και την κολοκύθα και θα τα κάνεις ένα καλό ανακάτεμα. Θα προσθέσεις το μήλο, το αχλάδι και το ρόδι θα τα περιχύσεις με την βινεγκρέτ και θα προσθέσεις από πάνω και λίγο τριμμένο καρύδι και σουσάμι και έτοιμη η σαλάτα! Εύκολη, απλή και σχετικά γρήγορη μα πάνω απ’ όλα πεντανόστιμη αι σίγουρα εντυπωσιακή! Πάμε να τη δούμε αναλυτικά!

Αν έχεις κάποια απορία ή θέλεις να πεις απλά ένα γεια μη διστάσεις να αφήσεις από κάτω το σχόλιο σου.

Καλά μαγειρέματα!

my-signature
xristougenniatiki-salata-me-keil-koloytha-kai-rodi

Σε περίπτωση που αυτή την υπέροχη εορταστική σαλάτα μην ξεχάσεις να με ταγκάρεις στο Instagram (@beetsme_com, #beetsme) για να δω τις δημιουργίες σου και να τις κάνω share!

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κέιλ, κολοκύθα και ρόδι

Recipe by Konstantinos – Beets meCourse: Σαλάτα, ΣυνοδευτικόCuisine: ΕυρωπαϊκήDifficulty: 1/5
Μερίδες

4

Προετοιμασία

10

minutes
Μαγείρεμα

30

minutes

Είναι Χριστουγεννιάτικη, είναι νόστιμη, είναι θρεπτική και σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους πάντες! Η απόλυτη εορταστική σαλάτα!

Υλικα

Εκτελεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200. Καθαρίζουμε και ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε κυβάκια. Ρίχνουμε τα κυβάκια σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το σκόρδο σκόνη, και την πάπρικα. Κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα και τα αδειάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε στο φούρνο όπου ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε και την κινόα την οποία μαγειρεύουμε σε μισή κούπα νερό με λίγο αλάτι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το κέιλ αφού αφαιρέσουμε το κεντρικό νεύρο από τα φύλλα, μαζί με 1/2 κ.γ. αλάτι και τα ζυμώνουμε καλά ώστε να μαλακώσουν τα φύλλα. Όταν είναι έτοιμη η κολοκύθα και η κινόα τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε μαζί με το κέιλ σε ένα μεγάλο μπολ. Καθαρίζουμε το μήλο και το αχλάδι και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε και το ρόδι και κρατάμε τους σπόρους σε ένα μπολάκι.
  • Ετοιμάζουμε την βινεγκρέτ βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύοντας καλά. Στο μπολ με την κολοκύθα, το κέιλ και την κινόα προσθέτουμε το μήλο, το αχλάδι και το ρόδι και περιχύνουμε με την βινεγκρέτ. Πασπαλίζουμε από πάνω το σουσάμι και το κοπανισμένο καρύδι και σερβίρουμε!

Σημειωσεισ

  • Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη βίγκαν παρμεζάνα από πάνω.

Nutrition Facts

4 servings per container


  • Amount Per ServingCalories330
  • % Daily Value *
  • Total Fat 14.4g 23%
    • Saturated Fat 1.6g 8%
  • Cholesterol 0mg 0%
  • Sodium 612mg 26%
  • Potassium 949mg 28%
  • Total Carbohydrate 48.9g 17%
    • Dietary Fiber 7.5g 30%
    • Sugars 17g
  • Protein 7.6g 16%

  • Calcium 13%
  • Iron 18%

* The % Daily Value tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.



3 thoughts on “Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κέιλ, κολοκύθα και ρόδι”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!