Vegan Recipes Made Easy

Εύκολα και ξεχωριστά χορτοπιτάκια απο την Αρμενία (zhingyalov hats)

Εύκολα και ξεχωριστά χορτοπιτάκια απο την Αρμενία (zhingyalov hats)

Αφράτα, λαχταριστά και πολύ νόστιμα Αρμένικα χορτοπιτάκια που γίνονται εύκολα και σχετικά γρήγορα! Μια συνταγή που αρέσει σε όλους και μπορεί να προσαρμοστεί στις γεύσεις του καθενός!

Σταμάτα ότι κάνεις γιατί σήμερα θα δοκιμάσεις ένα από τα ωραιότερα πιτάκια έβερ! Μια συνταγή που μας έρχεται απευθείας από την Αρμενία (με μερικές τροποποιήσεις – θα τις δούμε σε λίγο) και την έμαθα λίγες μέρες πριν. Το ξέρεις ήδη πως έχω μια αδυναμία στις παραδοσιακές συνταγές από άλλα κράτη. Η αλήθεια είναι πως μέσα από το φαγητό μπορείς να μάθεις πολλά για την κουλτούρα ενός λαού. Παρόλο λοιπόν, που έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στην κουζίνα της Ιταλίας (γνήσια μπολονέζ, άλιο ε όλιο, ριζότο μανιταριών) καθώς και στην Ασιατική κουζίνα (ράμεν, udon noodles με τζιντζερ, ταντούρι τόφου) ποτέ δε λέω όχι σε ένα γευστικό ταξιδάκι και σε άλλες χώρες και για σήμερα ήταν η σειρά της Αρμενίας!

Ζινγκιάλοφ Χατς

Τα χορτοπιτάκια από την Αρμενία που θα κάνουμε σήμερα έχουν το εξής χαρακτηριστικό. Αντί για φύλλο έχουν μια ζύμη η οποία θυμίζει περισσότερο τορτίγια και επίσης γίνονται πάρα πολύ εύκολα. Θα μπορούσαμε να τα περιγράψουμε και ως γεμιστά ψωμάκια! Το σίγουρο είναι πως θα τα αγαπήσεις! Ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αρμενία την περίοδο της σαρακοστής, είναι πολύ νόστιμα και χορταστικά, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά ελαφριά σε σχέση με τις κλασικές πίτες. Παραδοσιακά τα ζινγκιάλοφ χατς έχουν από 10 έως 20 διαφορετικά χορταρικά – μυρωδικά στη γέμιση. Σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια, κόλιανδρο, μαϊντανό, τσουκνίδα και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Εγώ επειδή δεν είχα τόσα πολλά περιορίστηκα στα λίγα. Αυτή είναι και η μικρή τροποποίηση που έκανα. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν στερείτε γεύσης και αρώματος. Έβαλα τρυφερό σπανάκι, μπόλικο μαϊντανό και άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι και έγινε μούρλια! Η δε ζύμη αφράτη και μαλακή! Θα σου πω απλά πως τα έκανα δύο συνεχόμενες μέρες γιατί εξαφανίζονταν απευθείας! Τα πιτάκια που θα κάνουμε σήμερα:

  • είναι πεντανόστιμα
  • είναι αρκετά εύκολα
  • είναι βίγκαν / νηστίσιμα
  • αρέσουν σε όλους βίγκαν και μη
  • Απαιτούν εύκολα και απλά υλικά

Πως θα κάνουμε τα χορτοπιτάκια

Θα ξεκινήσουμε με τη ζύμη, η οποία είναι πολύ απλή και βασική. Αλεύρι, λάδι, μηλόξυδο και νερό. τα ανακατεύουμε όλα μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και απαλή στο άγγιγμα (περίπου 6 – 7 λεπτά) και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Όσο ξεκουράζεται η ζύμη ετοιμάζουμε τη γέμιση. Για τη γέμιση χρησιμοποιούμε ότι πρασινάδα θέλουμε. Δεν υπάρχει περιορισμός. Θέλουμε περίπου 450 με 500 γρ πρασινάδας (σπανάκι, μαϊντανός, μυρώνια, κόλιανδρος, σέσκουλα κτλ). Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι υλικά της γέμισης να είναι καλά πλυμένα και στεγνωμένα ώστε να μην βγάλουν πολύ υγρασία στην πίτα. Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά μας πάρα πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι και μαύρο πιπέρι, ανακατεύουμε και στη συνέχεια ζυμώνουμε τη γέμιση ώστε να μαραθεί και πέσει σε όγκο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μερίδες, η συγκεκριμένη ζύμη μπορεί να γίνει από 6 έως 10 μερίδες ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε να τα κάνουμε. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλάκια και με έναν πλάστη τα ανοίγουμε σε κυκλικό σχήμα. Βάζουμε στο κέντρο 2 – 3 κ.σ. από τη γέμιση. Φέρνουμε τη μια πλευρά πάνω από την άλλη δημιουργώντας ένα μισοφέγγαρο με τη γέμιση στο εσωτερικό. Πιάνουμε τις άκρες και σταδιακά πηγαίνοντας από τη μια άκρη στην άλλη κολλάμε τη ζύμη δημιουργώντας μια βαρκούλα (δες φώτο). Πιέζουμε τη ραφή προς τα κάτω να σχηματιστεί ένα επίπεδο πιτάκι σαν καλτσόνε και το ψήνουμε σε καλά ζεσταμένο τηγάνι, χωρίς λάδι για 3 – 4 λεπτά από την κάθε μεριά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Ξέρω πως ίσως να σου ακούγεται δύσκολο, αλλά πίστεψε με είναι πολύ εύκολο. Αν το κάνεις μια φορά θα καταλάβεις τι εννοώ! Επίσης ρίξε μια ματιά και στο βίντεο για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τη διαδικασία. Αυτά και για σήμερα, ελπίζω να την αγαπήσεις αυτή τη συνταγή, αν και είμαι σχεδόν σίγουρος! Πάμε λοιπόν στην κουζίνα!

Αν έχεις κάποια απορία ή θέλεις να πεις απλά ένα γεια μη διστάσεις να αφήσεις από κάτω το σχόλιο σου.     

Καλά μαγειρέματα!

my-signature

Σε περίπτωση που κάνεις την τέλεια αυτή συνταγή μην ξεχάσεις να με ταγκάρεις στο Instagram (@beetsme_com, #beetsme) για να δω τις δημιουργίες σου και να τις κάνω share!

to-vromiko-allios

Τα χορταρικά είναι από το αγαπημένο telaraki.com

Εύκολα και ξεχωριστά χορτοπιτάκια από την Αρμενία (zhingyalov hats)

Recipe by Konstantinos – Beets meCourse: Συνοδευτικό, ΣνακCuisine: ΑρμένικηDifficulty: 2/5
Μερίδες

10

Προετοιμασία

30

minutes
Μαγείρεμα

25

minutes
Αναμονή

30

minutes

Αφράτα, λαχταριστά και πολύ νόστιμα Αρμένικα χορτοπιτάκια που γίνονται εύκολα και σχετικά γρήγορα!

Υλικα

Εκτελεση

  • Για τη ζύμη
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Κάνουμε μια γούρνα στη μέση και προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο και το μηλόξυδο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και όταν σχηματιστεί μια ζύμη αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια, την μεταφέρουμε εκεί και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Μόλις έχουμε μια μαλακή και απαλή στο άγγιγμα ζύμη (περίπου 6 – 7 λεπτά), σχηματίζουμε μια μπάλα και τη βάζουμε πίσω στο μπολ, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Για τη γέμιση
  • Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τον μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, μαύρο πιπέρι και το ελαιόλαδο, αν βάλουμε, και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ζυμώνουμε λίγο τη γέμιση μέχρι να μαραθεί και να πέσει σε όγκο.
  • Ετοιμάζουμε τα πιτάκια
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 με 10 μερίδες. Κάθε κομμάτι πλάθουμε σε μπαλάκι. Τα αλευρώνουμε ελαφρώς και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα για να μην στεγνώσουν. Πάνω από μέτρια φωτιά βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά. Παίρνουμε ένα μπαλάκι το βάζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και με έναν πλάστη το ανοίγουμε σε κυκλικό σχήμα περίπου 3 χιλιοστά πάχος. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο και φέρνουμε τη μια πλευρά πάνω από την άλλη δημιουργώντας ένα μισοφέγγαρο με τη γέμιση στο εσωτερικό. Πιάνουμε τις άκρες και σταδιακά, πηγαίνοντας από τη μια άκρη στην άλλη, πιέζουμε τη ζύμη να κολλήσει δημιουργώντας μια βαρκούλα. Πιέζουμε τη ραφή προς τα κάτω να σχηματιστεί ένα επίπεδο πιτάκι σαν καλτσόνε.
  • Βάζουμε το πιτάκι στο τηγάνι και το ψήνουμε 3 – 4 λεπτά από κάθε μεριά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Όσο ψήνεται συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης.

Σημειωσεισ

  • Το μυστικό στη γέμιση είναι να είναι καλά πλυμένα τα χορταρικά μας και να είναι καλά στεγνωμένα.

Nutrition Facts

10 servings per container


  • Amount Per ServingCalories190
  • % Daily Value *
  • Total Fat 1.7g 3%
    • Saturated Fat 0.2g 1%
  • Cholesterol 0mg 0%
  • Sodium 501mg 21%
  • Potassium 372mg 11%
  • Total Carbohydrate 38.7g 13%
    • Dietary Fiber 3g 12%
    • Sugars 2g
  • Protein 6.5g 13%

  • Calcium 7%
  • Iron 23%

* The % Daily Value tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.



2 thoughts on “Εύκολα και ξεχωριστά χορτοπιτάκια απο την Αρμενία (zhingyalov hats)”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!