Vegan Recipes Made Easy

Vegan / Plant based καπνιστός σολομός απο καρότα

Vegan / Plant based καπνιστός σολομός απο καρότα

Ποτέ μου δεν υπήρξα φαν των θαλασσινών και των ψαριών. Ίσως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι μικρός έτυχε να πάω για ψάρεμα κ η όλη διαδικασία μου φάνηκε απίστευτα βάρβαρη κ στενάχωρη. Για την ακρίβεια ότι ψάρια πιάναμε τα έριχνα πίσω στη θάλασσα επειδή μέσα στο παιδικό μου μυαλό βίωνα τον πανικό τους.

Παρόλα αυτά, επειδή σε καμία περίπτωση δεν ήμουν αθώος (!) υπήρχε ένα ψαράκι το οποίο το έτρωγα πολύ! Ο καπνιστός Σολωμός. Δε θα σου πω ψέματα, τον αγαπούσα! Για την ακρίβεια λάτρευα τα χρατσανιστα ψωμάκια, με επάλειψη από κρέμα τυριού, μερικές λωρίδες καπνιστό σολομό και άνηθο από πάνω! Όπως καταλαβαίνεις ως βίγκαν λίγο ζορίστηκα στην αρχή, όταν συνειδητοποίησα ότι δε θα φάω ξανά κάτι αντίστοιχο.

Και κάπως έτσι ερχόμαστε στη σημερινή συνταγή. Όπως έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, αποφεύγω να χρησιμοποιώ εκφράσεις όπως βίγκαν κοτόπουλο ή βίγκαν γύρος χοιρινός. Είναι κάτι το οποίο σε γενικές γραμμές δεν με εκφράζει. Προτιμώ να ονομάζω τα πράγματα ακριβώς όπως είναι. Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Όπως στη σημερινή συνταγή. Αν και επιμένω στο καπνιστό καρότο, ο καλύτερος τρόπος να περιγράψω τη σημερινή συνταγή είναι βίγκαν καπνιστός σολομός ή όπως πολύ πετυχημένα λένε στα αγγλικά carrot lox. Η υφή του είναι μαλακή και κάπως λιπαρή, και η γεύση καπνιστή, ελαφρώς αλμυρή με μια ανεπαίσθητη αίσθηση ταγκίλας. Ακριβώς σαν τον κανονικό καπνιστό σολομό! Είναι απίστευτα εύκολο να γίνει, παρά πολύ οικονομικό και το αποτέλεσμα είμαι σίγουρος πως θα σε ενθουσιάσει! Πάμε να μαγειρέψουμε!

Edit 2021

Περάσανε περισσότερα από 2 χρονιά που πρωτο-έκανα αυτή τη συνταγή. Η αλήθεια είναι πως προσπάθησα πολλές φορές να την απλοποιήσω. Να την κάνω με λιγότερο αλάτι ή και λιγότερο ψήσιμο. Ωστόσο κατέληξα πως για να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα και στη γεύση αλλά κυρίως στην υφή θα πρέπει να γίνει με αυτό τον τρόπο. Οτιδήποτε άλλο δυστυχώς απλά θύμιζε καρότο σε μαρινάδα!

Αν έχεις κάποια απορία ή θέλεις να πεις απλά ένα γεια, μη διστάσεις να αφήσεις από κάτω το σχόλιο σου!

Καλά μαγειρέματα!

my-signature

“Καπνιστό” Καρότο (Vegan καπνιστός σολομός)

Recipe by Konstantinos – Beets meCourse: ΣυνοδευτικόCuisine: ΕυρωπαϊκήDifficulty: 1/5
Servings

4

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

1

hour 

30

minutes

Πάρα πολύ εύκολος και απίστευτα νόστιμος vegan καπνιστός σολομός!

υλικα

  • 3 καρότα

  • 500 γρ αλάτι

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 6 κ.γ. υγρός καπνός

  • 1 1/2 κ.γ. μηλόξυδο

εκτελεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
  • Σε ένα μικρό και ψιλό ταψάκι ή πυρέξ προσθέτουμε το μισό αλάτι. Βάζουμε από πάνω τα καρότα, και τα καλύπτουμε με το υπόλοιπο αλάτι. Το μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 90 λεπτά.vegan-kapnistos-solomos
  • Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο, γυρίζουμε ανάποδα το ταψάκι μέχρι να πέσουν τα καρότα.Χτυπάμε το αλάτι με κάτι σκληρό για να σπάσει, και αφαιρούμε από μέσα τα καρότα.
  • Ξεφλουδίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα καρότα και στη συνέχεια τα κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες. Μεταφέρουμε τις λωρίδες καρότου σε ένα μπολάκι.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε με αυτό τα καρότα. Τα μεταφέρουμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 48 ώρες. 2-3 φορές την ημέρα τα ανακατεύουμε. vegan-kapnistos-solomos
  • Αλείφουμε φρέσκα ψωμάκια με βίγκαν κρέμα τυριού και προσθέτουμε από πάνω το “καπνιστό” καρότο.

σημειωσεις

  • Για την πιο τέλεια και σπιτική κρέμα τυριού μπορείς πολύ απλά να πάρεις γιαούρτι σόγιας και να το βάλεις σε τυρόπανο να στραγγίξει για 12 ώρες.



17 thoughts on “Vegan / Plant based καπνιστός σολομός απο καρότα”

  • Καλημέρα!!Ξεκίνησα τη διαδικασία εχθές, έψησα τα καρότα σε χοντρό αλάτι διότι δεν είχα ψιλό και δεν είδα κάποια διαφορά στο αποτέλεσμα, η απορία μου είναι η εξής….επειδή το ξεφλούδισμα μετά το ψήσιμο είναι μπελαλίδικο και τα μισά φλούδια έμειναν επάνω αλλιώς το καρότο εξαφανιζόταν, δε θα μπορούσαμε να τα ξεφλουδίσουμε πριν τα ψήσουμε?

    • Καλημέρα! Δυστυχώς όχι διότι σε αυτή την περίπτωση τα καρότα θα απορροφήσουν πολύ από την αλμυρα και δε θα τρώγονται. Με λίγη προσοχή μπορεί το ξεφλούδισμα να γίνει με το χέρι. Η φλούδα απλά φεύγει από το καρότο χωρίς κόπο, απλά θέλει λίγο χρόνο.

    • Δεν το έχω βάλει ποτέ στην κατάψυξη, και προσωπικά δε θα το έβαζα. Θεωρώ πως θα χαλάσει η υφή του. Αν παρόλα αυτά το βάλεις θα έλεγα για το πολύ 3-4 μήνες.

    • Δυστυχώς σε αυτή τη συνταγή δεν γίνεται διότι θα έχουμε διαφορετικο αποτέλεσμα. Η καπνιστή πάπρικα έχει αρκετά διαφορετικη γεύση από τον υγρό καπνο κ εδώ πέρα δε θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  • Επιτέλους ήρθε η στιγμή να δοκιμάσω κι εγώ ένα από τα παλιά αγαπημένα μου φαγητά. Δεν έχω λόγια για το αποτέλεσμα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ. Κι εγώ έβαλα χοντρό αλάτι αλλά δεν είχα δυσκολία στο ξεφλούδισμα, μόνον που ήταν πράγματι χρονοβόρο. Ευτυχώς έκανα αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα ώστε να φτουρήσει. Τα άφησα να μαριναριστούν για τουλάχιστον τρία 24ωρα. Και τώρα απολαμβάνω τους κόπους μου. Θερμές ευχαριστίες για τη συνταγή. Με την ευκαιρία πόσες μέρες ακόμη μπορεί να μείνει στο ψυγείο; Όχι πως με πειράζει να το τρώω για κύριο πιάτο.

    • Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που σου άρεσε! Είναι πολύ αγαπημένη συνταγή! Εφόσον τα καρότα μείνουν στη μαρινάδα τους μπορουν να μείνουν στο ψυγείο μέχρι κ 6 – 7 μερες.

  • Καλησπέρα, συγχαρητήρια για την πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! Ήθελα να ρωτήσω που βρίσκουμε υγρό καπνό, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρω.

  • Καλησπερα Κωνσταντινε!!!Θελοντας να φτιαξω τη συνταγη εψαχνα για υγρο καπνο και στο διαδικτυο λεει οτι ο υγρος.καπνος ειναι καρκινογονος..καθως ειχα μια περιπετεια περσι τετοια εποχη και το προλαβα ευτυχως στο τσακ,αμφιταλλαντευομαι.Ποια η γνωμη σου;Ευχαριστω πολυ!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!