Vegan Recipes Made Easy

Τι είναι το Veganuary; 29 + 1 συνταγές για να δοκιμάσεις αυτό το μήνα

Τι είναι το Veganuary; 29 + 1 συνταγές για να δοκιμάσεις αυτό το μήνα

Μήπως αυτόν τον Ιανουάριο να δοκιμάσεις μια plant based διατροφή;

Το #veganuary ξεκίνησε το 2014 και από τότε σταθερά κάθε χρόνο τον Ιανουάριο προκαλεί χιλιάδες κόσμο να στραφεί σε ένα βίγκαν τρόπο ζωής μέσω ενός challenge στα social media.

Τι είναι το #veganuary;

Το #veganuary προέρχεται από τις λέξεις vegan και January (Ιανουάριος) και είναι στην ουσία μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που στόχο έχει να μυήσει όλο και περισσότερο κόσμο στο βιγκανισμό μέσα από μια plant based διατροφή. Πρόκειται για μια πρόκληση κατά την οποία ένα άτομο ακολουθεί για ένα μήνα (τον Ιανουάριο) μια αμιγώς χορτοφαγική διατροφή.

Εξαρχής η επιτυχία του veganuary ήταν τεράστια και κάθε χρόνο ο κόσμος που συμμετέχει πολλαπλασιάζεται. Μάλιστα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως μόνο το 2019 περισσότερα από 250.00 πήραν μέρος. Το 2020 οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μιας και οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 500.000 από 192 χώρες.

Η διατροφή

Τι τρώει όμως ένας βίγκαν και τι δεν τρώει; Τα πράγματα είναι απλά. Μπορείς να φας ελεύθερα ότι σου προσφέρει η γη. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, σιτηρά. όσπρια. Όλα αυτά σε ότι μορφή θέλεις εσύ και πίστεψε με θα εκπλαγείς από την ποικιλία των πιάτων που μπορείς να δημιουργήσεις. Τι δεν τρώει ένας βίγκαν; Όλα τα ζωικά και τα παράγωγα τους. Κρέατα, θαλασσινά, αλλαντικά, μέλι, αυγά, γαλακτοκομικά όπως γάλα, τυριά, γιαούρτια. Ωστόσο όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σε προβληματίζουν γιατί σήμερα πλέον μπορείς να βρεις όλα σχεδόν τα προϊόντα στη βίγκαν εκδοχή τους.

Θα γίνω βίγκαν;

Το #veganuary είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις μια αυστηρά plantbased διατροφή για ένα μήνα και να εξερευνήσεις νέες γεύσεις και να ενημερωθείς για τον βίγκαν τρόπο ζωής. Το αν θα γίνεις βίγκαν ωστόσο εξαρτάται καθαρά από εσένα. Ο βιγκανισμός δεν είναι απλά μια διατροφή. Είναι ένας τρόπος ζωής και η διατροφή είναι απλά ένα κομμάτι αυτής της ζωής. Ως βίγκαν αποσκοπούμε στην μη εκμετάλλευση άλλων πλασμάτων και αυτό σημαίνει πως πέραν του ότι δεν τρώμε ζωικά, δεν φοράμε ρούχα που να προέρχονται από ζωάκια (δέρμα, μαλλί, πούπουλα). δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα (απορρυπαντικά, καλλυντικά) και δεν επισκεπτόμαστε χώρους όπου χρησιμοποιούνται τα ζώα για διασκέδαση (τσίρκο, θαλάσσια πάρκα, ζωολογικοί κήποι). Όλα αυτά πάντα στο μέτρο του εφικτού. Ξέρω πως όλο αυτό μπορεί να φαντάζει δύσκολο, ωστόσο στις μέρες μας κάθε προϊόν (ρούχα, απορρυπαντικά, καλλυντικά κτλ), όπως και στα τρόφιμα, υπάρχει και σε βίγκαν εκδοχή οπότε δε θα περιοριστείς κάπου.

Οπότε το αν θα γίνεις βίγκαν έχει να κάνει με τις επιλογές που θα κάνεις από εκεί και πέρα. Βέβαια να πούμε πως ακόμα και η στροφή σε μια plantbased διατροφή είναι ένα σημαντικό βήμα που αξίζει να κάνεις και δεν παύει να είναι μια αρχή. Στην τελική όλοι κάπως έτσι ξεκινάμε.

Γιατί όμως να γίνω βίγκαν;

Γιατί λοιπόν να στραφεί κάποιος σε έναν βίγκαν τρόπο ζωής; Οι λόγοι πολλοί και σίγουρα μας αφορούν όλους:

  • Γιατί γνωρίζω πως δε μου ανήκουν τα υπόλοιπα πλάσματα και μπορώ να επιλέξω το λιγότερο κακό απέναντι τους. 
  • Γιατί η κτηνοτροφία αντλεί περισσότερο νερό απ’ οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα αφήνοντας χωρίς νερό τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη. 
  • Γιατί αν στραφούμε σε μια βίγκαν διατροφή το φαγητό που μπορεί να παραχθεί υπερκαλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού αυτού του πλανήτη. 
  • Γιατί η κτηνοτροφία είναι η βασική αιτία της αποψίλωσης του Αμαζονίου και των δασών γενικά. 
  • Γιατί επιλέγω την αγάπη και τη συμπόνια. 
  • Γιατί η άγρια πανίδα μέρα με τη μέρα λιγοστεύει εξαιτίας των αναγκών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την τροφή των ζώων κτηνοτροφία. 
  • Επειδή σύμφωνα με παγκόσμιους φορείς υγείας και διατροφής μια ισορροπημένη βιγκαν διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας.
  • Γιατί η ειρήνη ξεκινάει από το πιάτο μας! 
  • Γιατί είναι το πιο απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε τον πλανήτη να πάρει μια ανάσα. Η κτηνοτροφία είναι η βασική αιτία της κλιματικής κρίσης. 

Bonus: Γιατί πολύ απλά κάνοντας αυτή την αλλαγή στην καθημερινότητα μας θα κερδίσουμε πάρα πολλά χωρίς να στερηθούμε απολύτως τίποτα. Ούτε τις αγαπημένες μας γεύσεις, ούτε τις αγαπημένες μας συνήθειες! 

Αν θελήσεις να πάρεις μέρος στο #veganuary δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά ΕΔΩ και να δηλώσεις συμμετοχή. Ωστόσο αν θέλεις κάτι ακόμα πιο οργανωμένο, όπου θα έχεις και καθημερινή βοήθεια σε ένα ασφαλές περιβάλλον, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα μπορείς να πάρεις μέρος στην πρόκληση 22 ημερών του ελληνικού Vegan 22 Challenge Greece ΕΔΩ, η οποία μάλιστα μέσα στο μήνα ξεκινάει οπότε για περισσότερες πληροφορίες μη διαστάσεις να στείλεις ένα μήνυμα.

29 + 1 Συνταγές για το #Veganuary

Εδώ σου έχω μαζέψει 29 +1 συνταγές για να δοκιμάσεις στο φετινό #veganuary και που είμαι σίγουρος πως θα αγαπήσει! Γι’ αυτό μη χάνεις λεπτό! Ξεκίνα τα μαγειρέματα!

Καλά μαγειρέματα!

my-signature



Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!