Vegan Recipes Made Easy

Βίγκαν Μπανόφι

Βίγκαν Μπανόφι

Ήρθε και η Παρασκευή και κάπως έτσι φτάσαμε στην τελευταία συνταγή για αυτή τη σεζόν. Ε, να ξεκουραστώ κι εγώ λίγο! Πω πω…ξεκίνησα αυτό το μπλόγκ τον Μάρτιο, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, και ήδη φτάσαμε στις 36 συνταγές μέσα σε λιγότερο από 5 μήνες. Θέλω να σου πω ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη που έδειξες σε όλη αυτήν την προσπάθεια. Αν δε ήσουν εσύ…κι εσύ…κι εσύ που έχεις λιώσει στον καναπέ σου… μάλλον θα τα είχα παρατήσει ένα δυο μήνες μετά. Σε ευχαριστώ λοιπόν για κάθε ενθαρρυντικό μήνυμα, σχόλιο και κοινοποίηση! Σε ευχαριστώ που περιμένεις με χαρά κάθε μου συνταγή, και σε ευχαριστώ που με όμορφο και ευγενικό τρόπο έχεις συμβάλει στο να γίνομαι καλύτερος και στο να διορθώνω κάποια λαθάκια μου! Ραντεβού λοιπόν, πάλι το Σεπτέμβριο με πολλές καινούργιες συνταγές!

Τελευταία συνταγή για φέτος και σου έχω ένα πανεύκολο γλυκάκι! Αν εξαιρέσουμε τα 3 στάδια παρασκευής (τα οποία δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο) είναι ένα πανεύκολο, δροσερό, και πεντανόστιμο επιδόρπιο που θα λατρέψεις! Μπανόφι! Βάση από μπισκότα, μια στρώση “καραμέλας”, μια στρώση μπανάνες, σαντιγί και τρίμμα σοκολάτας! Όου γιές!

vegan-banoffee

Το πρώτο πράγμα το οποίο θα σου έλεγα να φροντίσεις είναι να βάλεις 2 κονσέρβες γάλα καρύδας στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 μέρες. Αυτό θα το κάνεις γιατί στο ψυγείο διαχωρίζεται η κρέμα από το νερό (η κρέμα παγώνει στην κορυφή) και στη συγκεκριμένη συνταγή θέλουμε μόνο την κρέμα. Τώρα, στο ίντερνετ μπορεί να διαβάσεις διάφορα του τύπου, ότι μια μέρα αρκεί ή δυο μέρες φτάνουν κλπ. Δεν ξέρω τη γάλα καρύδας χρησιμοποιεί ο καθένας, αλλά στη μια μέρα ποτέ δεν πέτυχε σε μένα. Εγώ έχω πάντα δυο κονσέρβες στο ψυγείο για παν ενδεχόμενο. Θέλουν τουλάχιστον 4 μέρες! Το έχω τσεκάρει και στις δύο και στις τρεις μέρες. Τις μισές φορές δεν γινόταν ο διαχωρισμός με αποτέλεσμα να μένω χωρίς γλυκό. Οπότε 4 μέρες για να είμαστε σίγουροι!

Το δεύτερο πράγμα είναι η κρέμα καραμέλας. Στην ουσία η καραμέλα μας είναι βασιλικοί χουρμάδες μουλιασμένοι σε νερό και χτυπημένοι με γάλα αμυγδάλου. Επειδή η πυκνότητα της κρέμας εξαρτάται από το πόσο νερό θα τραβήξουν οι χουρμάδες, στη συνταγή σου γράφω ότι θα χρειαστείς από 100 μέχρι 150 ml γάλα αμυγδάλου. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα 150 ml. έχει τύχει να χρησιμοποιήσω 110 ml. Ουσιαστικά θέλεις η κρέμα να είναι ρευστή αλλά όχι νερουλή. Να απλώνεται αλλά να μην είναι και τσιμέντο! Θα το δεις… Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με 100 ml γάλα και να προσθέτεις από εκεί και πέρα 1 κ.σ. τη φορά μέχρι να φτάσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

vegan-banoffee

Κατά τα άλλα δεν έχει καμία απολύτως δυσκολία το γλυκό! Απλές παρασκευές και απλά υλικά! Μπισκοτένια βάση, γλυκιά και πεντανόστιμη κρέμα “καραμέλας”, υπέροχες μπανάνες (και σε ποιόν δεν αρέσουν οι μπανάνες;!), και αφράτη σαντιγί καρύδας! Θα προσέξεις πως η σαντιγί δεν έχει πολύ ζάχαρη και πως είναι λίγο άγλυκη. Αυτό το κάνουμε για να ισορροπήσει τη γλύκα από τους χουρμάδες! Αυτά λοιπόν για την ώρα!

Πάμε να κάνουμε ένα τέλειο μπανόφι!

vegan-banoffee

Βίγκαν Μπανόφι

Recipe by Konstantinos – Beets meCourse: ΕπιδόρπιοCuisine: ΑγγλικήDifficulty: 2/5
Servings

16

servings
Prep time

35

minutes
Cooking time

15

minutes

Λαχταριστό μπανόφι με καραμέλα απο χουρμάδες και αφράτη σαντιγί καρύδας!

υλικα

  • 20 βασιλικούς χουρμάδες

  • 400 γρ βίγκαν μπισκότα τύπου digestive

  • 50 γρ βίγκαν βούτυρο

  • 60 γρ λάδι καρύδας

  • 100 – 150 ml γάλα αμυγδάλου

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 3 μπανάνες

  • 2 κονσέρβες γάλα καρύδας (Να μείνουν στο ψυγείο για 4 μέρες)

  • 50 γρ άχνη ζάχαρη

  • 2 – 3 κομματάκια κουβερτούρα

εκτελεση

  • Αφαιρούμε από τους χουρμάδες τα κουκούτσια. Βράζουμε νερό και βάζουμε τους χουρμάδες μέσα να μουλιάσουν για 15 λεπτά.vegan-banoffee
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Βάζουμε τα μπισκότα σε ένα μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν τρίμμα. Αδειάζουμε το τρίμμα σε ένα μπολ. Λιώνουμε το βούτυρο και το λάδι καρύδας* και τα προσθέτουμε στο τρίμμα από τα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση. Είτε με τα χέρια μας, είτε με τον πάτο ενός ποτηριού πιέζουμε το μείγμα με τα μπισκότα να πάει παντού. Θέλουμε να καλύψει όλη τη βάση και να σηκωθεί και περιμετρικά στα τοιχώματα. Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά.* Αφού ψηθεί την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.vegan-banoffee
  • Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους προσθέτουμε σε ένα δυνατό μούλτι ή μπλέντερ, μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και 100 ml γάλα αμυγδάλου. Χτυπάμαι μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη κρέμα. Αν βγει πολύ πηχτή σταδιακά προσθέτουμε 1 κ.σ. τη φορά γάλα αμυγδάλου. Προσοχή να μη βγει νερουλή. Αδειάζουμε τη την κρέμα “καραμέλας” πάνω από τη βάση και το μεταφέρουμε πίσω στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά.
  • Κόβουμε τις μπανάνες κάθετα σε φέτες πάχους 0.5 εκ. Κάνουμε μια στρώση με μπανάνες πάνω από την “καραμέλα”.vegan-banoffee
  • Βγάζουμε το γάλα καρύδας από το ψυγείο. Ανοίγουμε τις κονσέρβες και προσεκτικά με ένα κουτάλι παίρνουμε μόνο την κρέμα καρύδας που έχει κάτσει πάνω-πάνω, και την προσθέτουμε σε ένα μπολ μαζί με την άχνη ζάχαρη. Τα χτυπάμε με ένα μίξερ για 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια αφράτη σαντιγί. Αδειάζουμε τη σαντιγί πάνω από τις μπανάνες και κάνουμε μια ομοιόμορφη στρώση. Μεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο.vegan-banoffee
  • Πριν να σερβίρουμε το γλυκό τρίβουμε κουβερτούρα και την πασπαλίζουμε από πάνω.vegan-banoffee

σημειωσεις

  • Για τη βάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκέτο βίγκαν βούτυρο ή και σκέτο λάδι καρύδας. Παρόλα αυτά προτείνω το συνδυασμό, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε μη ραφιναρισμένο λάδι καρύδας, για τη διακριτική γεύση που θα δώσει.
  • Αν δε θέλουμε να ψήσουμε τη βάση στο φούρνο, μπορούμε να τη βάλουμε απευθείας στο ψυγείο. Το ψήσιμο θα την κάνει απλά λίγο πιο χρατσανιστή!
vegan-banoffee
vegan-banoffee

Αν έχεις κάποια απορία ή θέλεις να πεις απλά ένα γεια άφησε μου ένα σχόλιο!

Καλά μαγειρέματα και καλό καλοκαίρι!

my-signature



16 thoughts on “Βίγκαν Μπανόφι”

  • Φαινεται τελειο! Θα το δοκιμασω σιγουρα. Μονο που δεν εχω καλο μουλτι/φουντ προσεσορ και εχω καψει δυο με χουρμαδες. Προτεινεις καποια εναλλακτικη?

    • Να’σαι καλά! Θα σου πρότεινα να ψιλοκοψεις τους χουρμάδες και στη συνέχεια να το χτυπάς για 5 δευτερόλεπτα και να σταματάς. Κι εγώ αυτό κάνω και δεν υπάρχει πρόβλημα. Επίσης μπορείς να προσθέσεις καμία κ.σ. παραπάνω νερό για να χτυπηθεί πιο εύκολα. Καλή επιτυχία! Ελπίζω να σου αρέσει! 😄

    • Φυσικά και μπορείτε! Θα ακολουθήσετε και πάλι την ίδια διαδικασία. 3 – 4 μέρες στο ψυγείο. Ενδεχομένως να χρειαστεί, όταν χτυπήσετε την κρέμα στο μίξερ, να προσθέσετε 2 – 3 κ.σ. νερό από την κονσέρβα. Θα το δείτε εκείνη τη στιγμή! Καλα μαγειρέματα! 😊

  • Καλησπέρα!αντί για χουρμάδες, ποιο άλλο υλικό θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά??Και γενικότερα δηλ.οι χουρμάδες τι αντικαθιστούν το αβγό? Η κάποιο άλλο??δυστυχως-ευτυχώς δεν τους τρώω, οπότε.. ??Ευχαριστώ !!

    • Καλησπέρα! Οι χουρμάδες στην ουσία δημιουργούν τη στρώση καραμέλας που έχει το μπανοφι. Δεν αντικαθιστουν κάτι. Είναι το βασικό συστατικό αυτής της στρώσης. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να κάνετε καραμέλα με νερό ζάχαρη και να αναμειχθεί με κάποιο βιγκαν γάλα και βιγκαν βούτυρο ωστε να γίνει ρευστή.

      • Ευχαριστώ πολύ!!Ίσως να χρησιμοποιήσω (για την «καραμέλα) μισή ποσότητα στέβια-νερό &για την άλλη μισή κάποια άλλη ποικιλία αποξηραμενων, π.χ.δαμάσκηνα και μαύρες σταφίδες +φυσικά το γάλα αμυγδάλου και τα υπόλοιπα που αναφέρετε..ελπίζω να μην το καταστρέψω!
        Επίσης, αντί για γάλα καρύδας από κονσέρβα-που απ’ότι κατάλαβα αυτό επιλέξατε – θα είναι το ίδιο, εάν βάλω γάλα καρύδας, αλλά από μπουκάλι, τύπου Alpro, ας πούμε??Ευχαριστώ!

        • Για την καραμέλα να έχετε υπόψιν ότι θα πρέπει να έχει την υφή ρευστης κρεμας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα γλυκά φρούτα κ λογικά θα γίνει. Δυστυχώς για να γίνει η κρέμα από πάνω θέλει το γάλα ή κρέμα καρυδας σε κονσέρβα. Διότι πρέπει να μπει στο ψυγείο και να γίνει ο διαχωρισμός της κρεμας από το νερό (θέλουμε μόνο την κρέμα). Με τα υπόλοιπα γάλα αυτό δεν γίνεται.

  • Το σκέφτομαι εδώ και καιρό καθώς ως παμφάγος ήταν το αγαπημένο μου γλυκό! Σε βρήκα τυχαία κι έχω ενθουσιαστεί με τις συνταγές σου, θα το κάνω άμεσα!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!