Vegan Recipes Made Easy

Υπέροχα χειροποίητα udon noodles

Υπέροχα χειροποίητα udon noodles

Πολλάκις έχω εκφράσει την αγάπη μου για τα ζυμαρικά. Και θα την εκφράσω άλλες τόσες. Μπορώ να ζήσω με ζυμαρικά! Φυσικά η αγάπη μου αυτή δεν περιορίζεται στα κλασικά ζυμαρικά. Όχι. Αγαπώ εξίσου και τα ζυμαρικά από άλλες χώρες, κουζίνες και κουλτούρες. Όπως ας πούμε τα noodles. Τα αγαπώ όλα ανεξαιρέτως! Έχω όμως μια μεγάλη αδυναμία στα udon (γιούντον) noodles. Τώρα εσύ μπορεί να αναρωτιέσαι τι είναι αυτά… Και θα έχεις και δίκαιο!

Τα udon noodles είναι Γιαπωνέζικα ζυμαρικά αρκετά πιο χοντρά από τα κλασικά noodles (περίπου μισό εκ.) και συνήθως κόβονται πλακουτσοτά ή τετραγωνισμένα. Φτιάχνονται συνήθως από αλεύρι σίτου, κάποιο άμυλο και αρκετό (σε σχέση με άλλα ζυμαρικά) αλάτι. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους (το οποίο λατρεύω) είναι η υφή τους. Είναι αρκετά μασουλιστά (chewy), και αυτό οφείλεται στο άμυλο ταπιόκας που περιέχουν. Νομίζω πως για να καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ θα πρέπει να τα δοκιμάσεις, είναι απλά υπέροχα!

xeiropoihta-udon-noodles

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σε ενημερώσω πως τα udon noodles παραδοσιακά ζυμώνονται με τα πόδια. Ναι ναι, σωστά διάβασες! Με τα πόδια! Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή το ζυμάρι τους είναι αρκετά σφιχτό και γενικά τους βόλευε να γίνεται η δουλειά με τα πόδια. Πολλοί εξακολουθούν και σήμερα να τα ζυμώνουν με τα πόδια, και αν το θέλεις μπορείς να το κάνεις κι εσύ! Φυσικά δε θα πετάξεις το ζυμάρι στο πάτωμα και θα αρχίσεις να το ποδοπατάς (ίου), θα ακολουθήσεις μια λίγο διαφορετική μέθοδο. Θα ετοιμάσεις το ζυμάρι σου και θα το βάλεις μέσα σε ένα πολυμπάγκ. Στη συνέχεια θα τυλίξεις το πολυμπάγκ μέσα σε μια πετσέτα. Κατόπιν η συνέχεια είναι αυτή που φαντάζεσαι. Η πετσέτα με το ζυμάρι στο πάτωμα και ξεκινάς να το τσαλαπατάς καθώς σκέφτεσαι πρώην αφεντικά / πρώην σχέσεις / πρώην ότι θέλεις εσύ τέλος πάντων!

Προσωπικά επιλέγω να κάνω τη ζύμη με τα χέρια και όχι με τα πόδια. Ναι είναι λίγο σφιχτό το ζυμάρι αλλά γίνεται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Αφού είναι έτοιμο το ζυμάρι, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το ανοίξεις και στη συνέχεια να κόψεις τα noodles σου και έτοιμα! Βάζεις μια κατσαρόλα με νερό να βράσει, ρίχνεις μέσα τα noodles, βράζεις για μερικά λεπτά και σερβίρεις όπως εσύ θέλεις (θα σου ετοιμάσω κάποια στιγμή και την αγαπημένη μου συνταγή)!

Αυτά για σήμερα, πάμε όμως τώρα να μαγειρέψουμε!

xeiropoihta-udon-noodles

Υπέροχα χειροποίητα udon noodles

Recipe by Beets meCourse: ΚυρίωςCuisine: ΑσιατικήDifficulty: 2/5
Μερίδες

4

Προετοιμασία

20

minutes
Μαγείρεμα

5

minutes
Αναμονή

180

minutes

Πολύ εύκολα χειροποίητα udon noodles με υπέροχη γεύση και υφή!

υλικα

  • 145 ml νερό

  • 2 κ.γ. αλάτι

  • 290 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 40 γρ άμυλο ταπιόκα

εκτελεση

  • Διαλύουμε το αλάτι μέσα στο νερό. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μισό σε ένα μπολ μαζί με το άμυλο ταπιόκα. Αδειάζουμε μέσα και το νερό και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό ζυμάρι.
  • Ζυμώνουμε μέσα στο μπολ για 3 – 4 λεπτά και στη συνέχεια βγάζουμε το ζυμάρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε το ζύμωμα εκεί. Με τη γροθιά μας ανοίγουμε το ζυμάρι με δύναμη το διπλώνουμε και το πιέζουμε ξανά από πάνω. Συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε ένα ελαστικό ζυμάρι (περίπου 5 – 6 λεπτά). Στη συνέχεια τυλίγουμε το ζυμάρι με μια μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3 – 4 ώρες.
  • Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και μεταφέρουμε εκεί επάνω το ζυμάρι μας. Ανοίγουμε με ένα πλάστη ένα φύλλο πάχους περίπου 3 χιλ. Διπλώνουμε πρώτα τη μια πλευρά προς ο κέντρο και μετά την άλλη (βλ φώτο), και στη συνέχεια διπλώνουμε άλλη μια φορά την μια πλευρά πάνω από την άλλη. Κόβουμε τη ζύμη σε λεπτές λωρίδες πάχους 3 – 4 χιλ. Πασπαλίζουμε με άμυλο ταπιόκας και ανακατεύουμε τα noodles να πάει παντού το άμυλο.xeiropoihta-udon-noodlesxeiropoihta-udon-noodlesxeiropoihta-udon-noodles
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι να βράσει. Ρίχνουμε μέσα τα noodles και μαγειρεύουμε για περίπου 5 – 6 λεπτά.

σημειωσεις

  • Σε περίπτωση που δεν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε όλα, τα αλευρώνουμε πάρα πολύ καλά με αλεύρι ταπιόκα και τα βάζουμε σε ένα πολυμπάκ και στην κατάψυξη.
xeiropoihta-udon-noodles

Αν έχεις κάποια απορία ή θέλεις να πεις απλά ένα γεια, μη διστάσεις να αφήσεις από κάτω το σχόλιο σου.

Καλά μαγειρέματα,

my-signature



5 thoughts on “Υπέροχα χειροποίητα udon noodles”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!