Vegan Recipes Made Easy

Λαχταριστή Πικάντικη Μεξικάνικη Πίτσα με Ρόκα

Λαχταριστή Πικάντικη Μεξικάνικη Πίτσα με Ρόκα

Καλημέρα – καλησπέρα καλή να είναι ότι ώρα και να με διαβάζεις! Ελπίζω να είσαι καλά! Εγώ είμαι πάρα πολύ καλά αν και έχω αρκετή δουλειά τις τελευταίες μέρες προσπαθώντας να βγάλω κάποιες συνταγές. Εντωμεταξύ και ο καιρός δεν λέει να αποφασίσει τι θα κάνει τελικά και λίγο με εκνευρίζει. Αλλά που θα πάει; Θα στρώσει…

Που λες, πριν λίγες μέρες βρέθηκα στο αγαπημένο μου Greenhouse Bio για να κάνω τις αγορές μου μιας και έχει τεράστια ποικιλία σε βίγκαν προϊόντα. Φυσικά δεν χρειάζεται να πας από εκεί μιας και με ένα κλικ στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα στα φέρνουν στην πόρτα σου όπου κι αν είσαι στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα πολλά προϊόντα που θα βρεις είναι και αυτά της Biotarget (δες ΕΔΩ). H Biotarget εδρεύει στο Ν. Σερρών και εισάγει βίγκαν βιολογικά προϊόντα και τα διανέμει κυρίως σε βιολογικά καταστήματα. Ένα από αυτά τα προiόντα είναι και ο κιμάς ηλιόσπoρου της Sunflower Family τον οποίο θα δούμε σήμερα. Επίσης πήρα να δοκιμάσω και τα τέλεια μείγματα για τα μπιφτέκια της Davert που βλέπεις στη φώτο τα οποία το μόνο που θέλουν είναι να προσθέσεις νερό και έχεις έτοιμα βίγκαν μπιφτέκια για ψήσιμο! Δεν είναι τέλειο; Αυτά βέβαια θα τα δούμε μια άλλη στιγμή πιο αναλυτικά! Αν βέβαια θέλεις να τα ρίξεις μια ματιά θα τα βρεις ΕΔΩ.

Ακολούθησε το Greenhouse Bio στο Instagram ΕΔΩ

Ο κιμάς ηλιόσπορου

Προσωπικά δεν είχα δοκιμάσει ποτέ μου κιμά από ηλιόσπορο (ΕΔΩ) μέχρι που έκανα τη συγκεκριμένη συνταγή. Και να σου πω την αλήθεια ακόμα αναρωτιέμαι το γιατί;! Βγαίνει πραγματικά υπέροχος! Έχει τέλεια υφή, γίνεται πολύ γευστικός και είναι μάλιστα και πολύ θρεπτικός! Με μόλις 0.4 γρ. λιπαρά ανά μερίδα, 2.3 γρ. υδατάνθρακες και πάνω από 10 γρ. σε πρωτεΐνες μπορεί να γίνει το τέλειο γεύμα! Τι μπορείς να κάνεις με τον συγκεκριμένο κιμά; Τα πάντα! Ότι δηλαδή θα έκανες με οποιονδήποτε κιμά. Για την ακρίβεια έχει σχεδόν τις ίδιες εφαρμογές με τον κιμά σόγιας οπότε μπορείς να κάνεις μακαρόνια με κιμά, παστίτσιο (ΕΔΩ), κριθαράκι, γεμιστά κολοκυθάκια (ΕΔΩ), μπιφτέκια (ΕΔΩ) ή και παπουτσάκια (ΕΔΩ). Εντωμεταξύ το καλύτερο απ’ όλα με τον κιμά ηλιόσπορου είναι ότι δε χρειάζεται μούλιασμα. Όπως είναι τον προσθέτεις στην παρασκευή σου μαζί με υγρά και είναι έτοιμος σε λίγα μόλις λεπτά! Μάλιστα απορροφάει ότι γεύση και αν του δώσεις και γίνεται όνειρο! Για να πάρεις μερικές ιδέες δες ΕΔΩ τα βιντεάκια που έχει ετοιμάσει η Sunflower Family.

Ακολούθησε το Biotarget στο Instagram ΕΔΩ

Η πίτσα με τον πικάντικο κιμά ηλιόσπορου

Το σημερινό, που λες, πιάτο είναι εμπνευσμένο από μια από τις πολύ αγαπημένες μου συνταγές. Το υπέροχο chili sin carne που είχαμε κάνει αρκετό καιρό πριν (ΕΔΩ). Ένα πεντανόστιμο πιάτο με πλούσια γεύση και αρώματα. Η πρώτη μου σκέψη όταν είδα τον κιμά ήταν ότι θα γινόταν τέλειο τσίλι. Αλλά επειδή ήδη είχα ανεβάσει συνταγή είπα να κάνω κάτι λίγο πιο ξεχωριστό. Οπότε είπα να κάνω μια πίτσα με πικάντικο κιμά – τύπου τσίλι – και ρόκα! Έτσι κι αλλιώς δεν είχε τύχει να ανεβάσω μέχρι τώρα συνταγή για πίτσα (πέρα από αυτήν την φοκάτσια ΕΔΩ) οπότε ήταν ευκαιρία! Για αρχή λοιπόν είπα να απλοποιήσω τη συνταγή για το τσίλι και να μπορεί να γίνει σε 20 λεπτά, ήθελα ωστόσο να κρατήσω όλη τη γεύση και το άρωμα. Η συνταγή έχει λαχανικά (πιπεριές, σέλερι, κρεμμύδι, καλαμπόκι), όσπρια (κόκκινα φασόλια), κιμά ηλιόσπορου και μπόλικα μπαχαρικά. Η βάση της πίτσα είναι επίσης από τις πολύ αγαπημένες μου και γίνεται πάρα πολύ εύκολα με ελάχιστο κόπο! Λεπτή, γευστική, με αφράτη και τραγανή κρούστα γύρω – γύρω. Εννοείται πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις και έτοιμη βάση πίτσας. Το αποτέλεσμα είναι μια γεμάτη πραγματικά πίτσα, πεντανόστιμη, ελαφρώς πικάντικη και πολύ αρωματική! Τέλεια για μεσημεριανό, για το βράδυ μαζί με ταινία, πρωινό ή και για σνακ στη δουλειά.

Ακολούθησε την Biotarget στο Facebook ΕΔΩ.

laxtaristi-pikantiki-meksikaniki-pitsa-me-rokalaxtaristi-pikantiki-meksikaniki-pitsa-me-roka

Η βάση της πίτσας

Η ζύμη για τη βάση είναι ίσως από τις πιο εύκολες που μπορείς να κάνεις μιας και απαιτεί ελάχιστο ζύμωμα. Για αρχή θα βάλεις σε ένα μπολάκι τη μαγιά μαζί με τα υγρά σου και ζάχαρη. Θα τα ανακατέψεις και θα τα αφήσεις στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα δεύτερο μπολ θα προσθέσεις αλεύρι και αλάτι. Όταν θα φουσκώσει η μαγιά σου θα την αδειάσεις στο αλεύρι και θα ανακατέψεις καλά. Προσοχή! Η συγκεκριμένη ζύμη κολλάει πολύ! Μην νομίζεις πως είναι λάθος οι αναλογίες! Έτσι πρέπει να είναι. Ανακατεύεις πολύ καλά και μόλις έχεις μια ζύμη την σκεπάζει και την αφήνεις κάπου ζεστά για 1 – 1 1/2 ώρα ώστε να φουσκώσει και να γίνει διπλάσια.

Στη συνέχεια αλευρώνεις μια καθαρή επιφάνεια καλά – είπαμε η ζύμη μας είναι υγρή και κολλάει! Μην τσιγκουνευτείς το αλεύρι! Τη χωρίζεις στα 2 ή 3 ίσα κομμάτια ανάλογα πόσο μεγάλη θέλεις την πίτσα σου. Παίρνεις ένα κομμάτι και περιμετρικά τσιμπάς, τραβάς και τεντώνεις τη ζύμη και τη φέρνεις από την κάτω μεριά ώστε να δημιουργήσεις ένα σφιχτό μπαλάκι. Σκεπάζει τα μπαλάκια με μια νωπή πετσέτα και τα αφήνεις για 30 λεπτά χωρίς να κάνει τίποτα! Κάνε ένα τσαγάκι και άκου λίγο μουσική! Τώρα το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις τη ζύμη σου το οποίο και θα κάνεις με τα χέρια σου! Προσθέτοντας λίγο αλεύρι για να μην κολλάει τραβάμε και τεντώνουμε τη ζύμη και την πιέζουμε με τα δάχτυλα μας για να ανοίξει στο σχήμα που θέλουμε! Δεν είναι δύσκολο θα το δεις! Τέλος γεμίζεις την πίτσα σου με ότι λαχταράς και τη βάζεις για ψήσιμο!

Ακολούθησε το Greenhouse Bio στο Facebook ΕΔΩ.

laxtaristi-pikantiki-meksikaniki-pitsa-me-rokalaxtaristi-pikantiki-meksikaniki-pitsa-me-roka

Ο κιμάς ηλιόσπορου

Αυτός ο τόσο γευστικός κιμάς είναι και πάρα πολύ εύκολος για να γίνει και αυτό χάρη στον κιμά ηλιόσπορου από την biotarget. Θα σοτάρεις 5 λεπτά τα λαχανικά σου, και μετά θα προσθέσεις σκόρδο, πελτέ ντομάτας και τα μπαχαρικά σου και θα σοτάρεις για άλλο 1 λεπτό. Στη συνέχεις θα βάλεις κονκασέ, τον κιμά ηλιόσπορου όπως είναι και νερό. Κλείνεις το καπάκι και αφήνεις να πάρει μια βράση για 10 λεπτά. Μετά θα προσθέσεις κόκκινα φασόλια, καλαμπόκι, μελάσα, αλάτι και πιπέρι, αφήνεις να φύγουν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα και έτοιμο το τσίλι! Βάζεις αρκετές κουταλιές πάνω από τη βάση της πίτσας και προσθέτεις από πάνω και τριμμένο βίγκαν τυρί (ρίξε μια ματιά στη μεγάλη ποικιλία που έχει το Greenhouse Bio ΕΔΩ). Τέλος βάζεις την πίτσα για ψήσιμο και σερβίρεις με φρέσκια ρόκα για έξτρα άρωμα και γεύση!

Ξέρω ότι ίσως σου φαίνεται πολύπλοκη αλλά πραγματικά δεν είναι! Είναι απίστευτα εύκολη συνταγή που αν εξαιρέσεις τους χρόνους αναμονής για την βάση της πίτσα γίνεται και γρήγορα! Τώρα για τη γεύση; Ε, τι να σου πω; Είναι τέλεια! και ο κιμάς ηλιόσπορου είναι ίσως από τις καλύτερες ανακαλύψεις που έχω κάνει τελευταία! Αξίζει με τα χίλια τη δοκιμή! Πάμε να δούμε βήμα – βήμα όλη τη συνταγή…

laxtaristi-pikantiki-meksikaniki-pitsa-me-roka

Σε περίπτωση που κάνεις την τέλεια αυτή πίτσα μην ξεχάσεις να με ταγκάρεις στο Instagram (@beetsme_com, #beetsme) για να δω τις δημιουργίες σου και να τις κάνω share!

Λαχταριστή Πικάντικη Μεξικάνικη Πίτσα με Ρόκα

Recipe by Konstantinos – Beets meCourse: Κυρίως, ΣνακCuisine: Μεξικάνικη, Ιταλική, ΑμερικάνικηDifficulty: 2/5
Μερίδες

6

Προετοιμασία

30

minutes
Μαγείρεμα

35

minutes
Αναμονή

120

minutes

Λαχταριστή πίτσα με λεπτή και τραγανή ζύμη και πικάντικο κιμά ηλιόσπορου.

Υλικα

  • Για τη βάση
  • 1 κούπα νερό (χλιαρό στο άγγιγμα)

  • 1/4 κ.γ. μαγιά

  • 2 πρέζες ζάχαρη

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τι χρήσεις (280 γρ.)

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • Για τη γέμιση
  • Ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε κυβάκια

  • 1/2 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια

  • 1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια

  • 1 καρότο κομμένο σε κυβάκια

  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 3/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

  • 3/4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

  • 3/4 κ.γ. κύμινο

  • 1/4 τσίλι σε σκόνη

  • 1 κ.σ. ταμάρι (ΕΔΩ)

  • 400 γρ κονκασέ

  • Μια συσκευασία (76 γρ.) κιμάς ηλιόσπορου (ΕΔΩ)

  • 2 κούπες νερό

  • 3/4 – 1 κ.γ. αλάτι

  • 1 κ.γ. μελάσα

  • 1 κονσέρβα (240 γρ.) κόκκινα φασόλια

  • 140 γρ. καλαμπόκι βρασμένο

  • Μαύρο πιπέρι

  • 150 γρ. φυτικό κίτρινο τυρί (ΕΔΩ)

  • 3 χούφτες ρόκα

Εκτελεση

  • Για τη βάση
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε από πάνω τη ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Αδειάζουμε το νερό μέσα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Η ζύμη θα είναι υγρή και θα κολλάει. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κάπου ζεστά για 1 – 1 1/2 ώρες ώστε να φουσκώσει η ζύμη και να γίνει διπλάσια.
  • Σε μια καθαρή και πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια αδειάζουμε τη ζύμη μας. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι από πάνω για να μπορέσουμε να τη χειριστούμε. Τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. “Τσιμπάμε” περιμετρικά το κάθε κομμάτι και τραβάμε τη ζύμη φέρνοντας την από κάτω ώστε να σχηματιστεί μια σφιχτή μπάλα. Κάνουμε το ίδιο και στα 3 κομμάτια. Σκεπάζουμε τα μπαλάκια με μια νωπή πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.
  • Με τα χέρια μας ανοίγουμε τη ζύμη τραβώντας την προσεκτικά να μην σκιστεί ή πιέζοντας την πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος.
  • Για τη γέμιση
  • Όση ώρα έχουμε τη ζύμη για τη βάση να φουσκώνει ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι πάνω από μέτρια φωτιά βάζουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, τις πιπεριές και το καρότο. Σοτάρουμε για 5 – 6 λεπτά μέχρι να πάρουνε ένα ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό. Βάζουμε τα μπαχαρικά και το ταμάρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να βγάλουν το άρωμα τους. Αδειάζουμε στο τηγάνι το κονκασέ και προσθέτουμε και τον κιμά ηλιόσπορου. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό. Βάζουμε το αλάτι και τη μελάσα, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 10 – 15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κόκκινα φασόλια, το καλαμπόκι και το μαύρο πιπέρι και το αφήνουμε μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά (5 – 10 λεπτά) και να μείνει με τη σάλτσα του. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε αν θέλουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 αντιστάσεις. Βάζουμε αρκετές κουταλιές από το τσίλι πάνω στις βάσεις και προσθέτουμε από πάνω και φυτικό κίτρινο τυρί. Μεταφέρουμε στο φούρνο στην κάτω σχάρα και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η πίτσα μας. Σερβίρουμε με φρέσκια ρόκα απο πάνω.

Σημειωσεισ

  • Η ζύμη για την πίτσα θα κολλάει πολύ. Έτσι πρέπει να είναι!
  • Ο κιμάς θέλουμε στο τέλος να μην έχει υγρά και να έχει μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
  • Για την τέλια φοκάτσια με σκόρδο, βίγκαν μοτσορέλα και μανιτάρια δες ΕΔΩ.
  • Για να δεις το υπέροχο τσίλι σιν κάρνε δες ΕΔΩ.
laxtaristi-pikantiki-meksikaniki-pitsa-me-roka

Αν έχεις κάποια απορία ή θέλεις να πεις απλά ένα γεια μη διστάσεις να αφήσεις απο κάτω το σχόλιο σου.

Καλά μαγειρέματα!

my-signature



3 thoughts on “Λαχταριστή Πικάντικη Μεξικάνικη Πίτσα με Ρόκα”

  • Γεια στα χέρια μου! Αυτό έλειπε να σου δώσουμε τα εύσημα, επειδή είχες την έμπνευση για τη συνταγή. Εγώ τη μαγείρεψα, εγώ τα δικαιούμαι!
    Χώρισα τη ζύμη σε δύο μπαλάκια και την έψησα στον αέρα, ώστε να ψηθούν μαζί τα δύο ταψιά. Για να …φτουρήσει (κι επειδή μου φάνηκε πολλή η γέμιση) την άπλωσα πάρα πολύ, έτσι που δεν μπορούσε να φαγωθεί με το χέρι. Απορώ με τις 6 μερίδες (εστιατορίου). Επειδή δείξαμε χαρακτήρα περίσσεψαν συνολικά δύο κομμάτια. Ομολογώ πάντως πως η εμφάνιση της δικής σου είναι καλύτερη από τη δική μου.

    • Χαχαχαα γειά στα χέρια σου λοιπόν! Το δικαιουσε εξάλλου! Μεταξύ μας, με τις μερίδες εστιατορίου κι εγώ απορώ, αλλά τι να κάνω που πρέπει να είναι ανικειμενικος σε αυτό το κομμάτι;!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!