Vegan Recipes Made Easy

Τυρί Αμυγδάλου

Τυρί Αμυγδάλου

  Τυρί. Αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας (και κουλτούρας θα έλεγα εγώ), και, ίσως, ένα από τα δυσκολότερα τρόφιμα να κόψεις όταν κάνεις την μετάβαση στον βιγκανισμό (τουλάχιστον για εμένα!). Συγκεκριμένα η φέτα δε λείπει ποτέ (μα ποτέ!) από το ελληνικό τραπέζι. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ομολογήσω πως τα πρώτα χρόνια μου έλειπε πάρα πολύ. Κατά διαστήματα δοκίμασα κάποια προϊόντα (υποκατάστατα λευκού τυριού) που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά, ενώ ήταν νόστιμα – δε λέω – δεν ήταν αυτό που ήθελα. Για την ακρίβεια κάποια δεν πλησιάζανε καν στη γεύση του τυριού.

τυρί-αμυγδάλου

  Υπάρχουν αρκετές συνταγές στο διαδίκτυο για να κάνεις ένα απλό λευκό βίγκαν τυράκι. Για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα έπαιζα με διάφορες συνταγές. Έκανα δοκιμές, τις πείραζα, έκανα συνδυασμούς, και μετά από περίπου 50 απόπειρες και πολλά κιλά αμύγδαλα και κάσσιους πέτυχα το αποτέλεσμα που ήθελα! (Γιούπι!)

τυρί-αμυγδάλου

  Είναι απλά το τέλειο συνοδευτικό για μια χωριάτικη σαλάτα, πάνω από μακαρονάδες και πίτσες (αααχ θα το λατρέψεις στην πίτσα!) Μπορείς να το φας ως έχει ή να το πασπαλίσεις με τα αγαπημένα σου βότανα, όπως θυμάρι, δεντρολίβανο ή και άνηθο. Θρυμματίζεται υπέροχα αλλά μπορεί να γίνει και άλειμμα, και έχει μια τέλεια αλμυρή και απόλυτα τυρένια γεύση που θα λατρέψεις! Έχω κάνει μέχρι και σπανακοτυρόπιτα με αυτό το τυράκι και βγήκε πραγματικά φανταστική! Πλέον δε λείπει ποτέ από τα τραπέζια μου με φίλους, και στις γιορτινές μαζώξεις κλέβει την παράσταση! Και το καλύτερο δε σου το είπα· γίνεται πάρα πολύ εύκολα!

τυρί-αμυγδάλου

  Και τώρα η πραγματική ερώτηση: Η γεύση μοιάζει με φέτα? Όχι φυσικά! Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς· τίποτα δε μοιάζει με τη φέτα. Η φέτα έχει μια πολύ χαρακτηριστική γεύση, που μπορεί να αλλάζει από παραγωγό σε παραγωγό, στον πυρήνα της όμως παραμένει ίδια. Παρόλα αυτά έχει ξεκάθαρη γεύση αλμυρού, και απίστευτα νόστιμου λευκού τυριού! Ακόμα και οι μη-βίγκαν φίλοι μου το έχουν λατρέψει αυτό το το τυράκι! Δοκίμασε το κι εσύ και σου υπόσχομαι πως δε θα χάσεις!

Ingredients

  • 160 γρ. Αμύγδαλα ωμά

  • 2 ½ κ.σ. χυμό λεμονιού

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο

  • 1 ½ κ.γ. αλάτι

  • 2 κ.σ. Διατροφική μαγιά*

  • 1 κ.γ. Μίσο (λευκό)*

  • ½ κ.γ. Μηλόξυδο

  • 150 ml Νερό

almond-cheese

Directions

  • Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα για, τουλάχιστον, 6 ώρες ή αποβραδίς.
  • Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε για 5 λεπτά σε βραστό νερό για να φουσκώσει η φλούδα.
  • Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα και τα βάζουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα μας να γίνει μια ομοιόμορφη αλοιφή. Ανά διαστήματα σταματάμε, και με μια σπάτουλα σπρώχνουμε το μείγμα που έχει κολλήσει στο πλάι, μέσα στο δοχείο.
  • Όταν το μείγμα μας είναι έτοιμο, στρώνουμε σε ένα μεγάλο στραγγιστήρι μια διπλή τσαντίλα (τυρόπανο). Αδειάζουμε το μείγμα μας μέσα στην τσαντίλα αφού πρώτα τοποθετήσουμε το στραγγιστήρι πάνω σε ένα μεγάλο μπολ ώστε να μαζέψει τα υγρά. Πιάνουμε τις 4 άκρες τις τσαντίλας και τις τυλίγουμε μεταξύ τους για να γίνει ένας σφιχτός μπόγος, και πιέζουμε ελαφρώς να φύγουν τα πολλά υγρά. Το αφήνουμε μέσα στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες να στραγγίξει καλά.
  • Μετά από 12 ώρες αφαιρούμε προσεκτικά την τσαντίλα. Σε αυτή τη φάση το τυρί μας είναι έτοιμο (Τέλειο για άλειμμα!) και μπορεί να μείνει ως έχει. Διαφορετικά δίνουμε στο τυράκι το σχήμα που θέλουμε (λογικά από την τσαντίλα θα βγει ως ημισφαίριο), ελαφρός λαδώνουμε ένα ταψάκι ή πυρέξ και τοποθετούμε στο κέντρο το τυρί μας. Ψήνουμε στους 150οC για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο όπου και θα σφίξει λίγο ακόμα μετά από μια μέρα. Καταναλώνεται εντός μιας εβδομάδας.   

*Σημειώσεις:

  1. Αν αυτή τη στιγμή σκέφτεσαι: ”Διατροφική μαγιά; Τι είναι τώρα τούτο;” Μη μου αγχώνεσαι! Η διατροφική μαγιά είναι ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης και είναι ανενεργή (ως μαγιά). Αυτό σημαίνει πως πέραν των θρεπτικών στοιχείων, και της γεύσης της δεν προσδίδει κάποια άλλη ιδιότητα σε αυτά που κάνουμε (με λίγα λόγια – δε φουσκώνει). Εσύ γιατί τη θέλεις; Η διατροφική μαγιά έχει γεύση παλαιωμένου κασεριού. Στην ουσία είναι αυτό που θα δώσει την τυρένια – κασερένια γεύση στο πιάτο σου. Μπορείς επίσης να την προσθέσεις σε σάλτσες, στα μακαρόνια σου και όπου αλλού εσύ φαντάζεσαι! Που θα τη βρεις; Σε καταστήματα ειδικής διατροφής ή σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα
  2. Τι είναι η πάστα μίσο; Στην ουσία πρόκειται για ένα προϊόν ζύμωσης και προέρχεται από τη σόγια. Είναι ένα εξαιρετικό και θρεπτικό (θεωρείται σούπερ φουντ) πρόσθετο σε φαγητά. Δίνει απίστευτη νοστιμιά! Θα το βρεις σε καταστήματα με ασιάτικα προϊόντα και σε καταστήματα ειδικής διατροφής.

Καλά μαγειρέματα!

my-signature



16 thoughts on “Τυρί Αμυγδάλου”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!