Vegan Recipes Made Easy

Λίστα σούπερ μάρκετ και πρόγραμμα συνταγών για δύο εβδομάδες!

Λίστα σούπερ μάρκετ και πρόγραμμα συνταγών για δύο εβδομάδες!

Μένουμε σπίτι (#menoumespiti) αυτή είναι η κεντρική οδηγία που έχουμε, και αυτό είναι και το σύνθημα που ακούγεται παντού όλες τις ώρες της ημέρας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι καλό θα ήταν να περιορίσουμε τις εξόδους μας στο ελάχιστο μέσα στις επόμενες μέρες. Με λίγα λόγια, και μετά την ανακοίνωση της “απαγόρευσης κυκλοφορίας” εχθές το βράδυ, θα βγαίνουμε από το σπίτι μόνο αν δουλεύουμε, αν θέλουμε να πάμε σε ένα φαρμακείο, στο γιατρό ή αν χρειαζόμαστε ψώνια από το σούπερ μάρκετ.

Όπως και να έχει επειδή και οι πολύ συχνές επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ δε βοηθάνε, σκέφτηκα να κάνω ένα πρόγραμμα για εμένα ώστε να έχω ένα μπούσουλα στο τι θα τρώω και να μπορέσω να κανονίσω τα ψώνια μου, και έτσι να μειώσω και τις εξόδους μου από το σπίτι. Κάπως έτσι σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σου σήμερα αυτό μου το πρόγραμμα και τη λίστα μου για τα ψώνια. Καθώς επίσης και έναν μικρό οδηγό για το ποια προϊόντα και λαχανικά κρατάνε πολύ και πως θα τα συντηρήσεις. Να ξεκαθαρίσω πως η λίστα και το πρόγραμμα αφορούν αποκλειστικά τις δικές μου ανάγκες και είναι περισσότερο για να πάρεις μια ιδέα και να το προσαρμόσεις στα δικά σου μέτρα! Πάμε λοιπόν να δούμε…

Λίστα για ψώνια

Αλεύρι

Αν έχεις αλεύρι στη ντουλάπα σου μπορείς να κάνεις τα πάντα και σε γενικές γραμμές είναι κάτι που μπορείς να χρησιμοποιείς κάθε μέρα! Από υπέροχα χειροποίητα ζυμαρικά, γλυκά, αφράτα ψωμιά, μέχρι φοκάτσια και πίτσες!

Μαγιά ξερή

Όπως και με το αλεύρι έτσι και η μαγιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χίλιες δυο παρασκευές. Και η αλήθεια είναι πως τώρα που έχουμε αρκετό χρόνο στο σπίτι είναι μια καλή ευκαιρία για να παίξουμε λίγο με ζύμες. Ας πούμε έχεις δοκιμάσει να κάνεις τα αγαπημένα μου ρολάκια κανέλας ή τα υπέροχα και αφράτα pancakes;

Διαφορετικά άλευρα

Κάτι το οποίο έχω πάντα στο σπίτι είναι διαφορετικά άλευρα όπως καλαμποκάλευρο, ρεβυθάλευρο, γλουτένη σίτου, άμυλο πατάτας και πάει λέγοντας. Μπορείς να κάνεις τόσες διαφορετικές παρασκευές που πραγματικά θα τρως κάθε μέρα και ένα διαφορετικό φαγητό. Όπως την ομελέτα από ρεβυθάλευρο, τα φιλέτα από seitan και την τυρένια τσένταρ σως.

Σόγια

Ένα από τα πιο απλά υλικά που μπορείς να αγοράσεις και να κάνεις πολλές λαχταριστές λιχουδιές είναι η σόγια. Σόγια κιμά, κεμπάπ ή και τα αγαπημένα μου φιλετάκια. Συντηρείται πολύ εύκολα και για καιρό σε ένα ντουλάπι μακριά από υγρασία. Και αφού έχεις χρόνο ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις τις επιδόσεις σου στο παστίτσιο! Και γιατί να μη δοκιμάσεις να κάνεις και κάτι πιο εξωτικό; Όπως ας πούμε αυτό το πικάντικο chili sin carne; Όσο για τα φιλετάκια σόγιας τι να πω; Τι να πρωτοδιαλέξεις; Το κοκκινιστό; Την σκεπαστή με γύρο σόγιας; Ξεκίνα τα μαγειρέματα!

Όσπρια

Για τα όσπρια δε χρειάζεται να σου πω πολλά, τα ξέρεις! Διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό και μάλιστα δεν απαιτούν πολύ χώρο αποθήκευσης. Στο σπίτι μου έχω πάντα μια ποικιλία από όσπρια για πολλές διαφορετικές παρασκευές. Κόκκινες φακές, κόκκινα φασόλια, ρεβίθια, φασόλια άσπρα, γίγαντες, φασόλια σόγιας, φακές και πολλά άλλα. Τι μπορείς να κάνεις με όλα αυτά; Όρεξη να έχεις να μαγειρεύεις! Υπέροχα μπιφτέκια για μπέργκερ, ρεβίθια με δενδρολίβανο, λουκάνικα από ρεβίθια, λαχταριστούς γίγαντες φούρνου, φασολάδα, τα πιο τέλεια κεφτεδάκια φακής, φακές σούπα, γάλα σόγιας, τόφου και τέμπε, ακόμα και Σουηδικά κεφτεδάκια! Εντωμεταξύ αυτά είναι μόνο μερικά από τα φαγητά που μπορείς να κάνεις με όσπρια! Μπορώ να γεμίσω ατελείωτες σελίδες με αυτά που μπορείς να κάνεις!

Lista Super Market (6)

Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά δεν λείπουν ποτέ από τα ντουλάπια μου. Αν και πολύ συχνά κάνω τα δικά μου! Αποθηκεύονται εύκολα, έχουν διάρκεια και αρέσουν σε όλους! Κατά διαστήματα έχουμε δει κάποιες πολύ αγαπημένες μου συνταγές εδώ. Όπως ας πούμε τις πένες με την πιπεράτη σως, ή τα νούντλς με σως φυστικοβούτυρου.

Ρύζι, δημητριακά και σιτηρά

Κάτι ακόμα που ποτέ δεν λείπει από το σπίτι μου είναι το ρύζι. Καστανό, μπασμάτι, καρολίνα ή γλασέ. Είναι οικονομικό, και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πολλές διαφορετικές παρασκευές. Αντίστοιχα χρησιμοποιώ πολύ και κινόα, φαγόπυρο και πλιγούρι. Το οποία μάλιστα έχουν και υψηλότερη διατροφική αξία. Επίσης η βρώμη (πάντα βιολογική) έχει πολλές χρήσεις είτε για πρωινό είτε για μεσημεριανό ή και για σνακ. Δοκίμασε να κάνεις γεμιστά κολοκυθάκια, ριζότο με ανανά, γιουβαρλάκια, ή και αυτά τα πεντανόστιμα λουκάνικα βρώμης.

Ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα και βούτυρα καρπών

Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ένα εξαιρετικό σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας. Είτε για το πρωινό σου, είτε σε περίπτωση που θέλεις να φας ένα γλυκό! Ιδικά οι χουρμάδες αποτελούν ένα πρώτης τάξεως γλυκό για όλες τις ώρες! Εκτός όμως από σκέτα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και για βασικά συστατικά σε διάφορες συνταγές. Μπορείς να κάνεις τυρί αμυγδάλου, κρέμα απο κάσιους, φυστικοβούτυρο, υπέροχη granola για πρωινό, ή ακόμα και μια λαχταριστή τάρτα! Επίσης σε περίπτωση που δεν θέλεις να κάνεις τα δικά σου βούτυρα καρπών (φουντουκοβούτυρο, φυστικοβούτυρο κτλ) μπορείς να προμηθευτείς ότι χρειάζεσαι. Είναι τέλεια για το πρωινό σου ή για ένα γλυκάκι!

Σάλτσες τομάτας, κονκασέ και πελτές

Πάντα χρειάζονται και θα σε βοηθήσουν για να κάνεις τις σάλτσες σου, κοκκινιστά, ζυμαρικά και πολλές άλλες λαχταριστές συνταγές!

Ροφήματα, βίγκαν τυριά

Επέλεξε τα αγαπημένα συ ροφήματα από μια πολύ μεγάλη ποικιλία. Εγώ έχω πάντα γάλα σόγιας χωρίς πρόσθετα για να κάνω το δικό μου γιαούρτι και από εκεί και πέρα 1 – 2 ακόμα γάλατα όπως αμυγδάλου ή βρώμης. Για δική μου κατανάλωση προτιμώ να κάνω το δικό μου γάλα αμυγδάλου, αλλά όταν πρόκειται για κάποια συνταγή έχω πάντα του εμπορίου. Τα περισσότερα ροφήματα του εμπορίου είναι μακράς διάρκειας οπότε δεν θα έχεις άγχος μήπως και χαλάσουν. Όσων αφορά τα βίγκαν τυριά, τα περισσότερα διατηρούνται στη συντήρηση για αρκετές μέρες οπότε επέλεξε τα αγαπημένα σου για τοστάκια, πίτσα ή κλαμπ σάντουιτς!

Τόφου

Το τόφου, όπως θα έχεις καταλάβει μέχρι τώρα είναι ένα υλικό που το χρησιμοποιώ πολύ και η αλήθεια είναι πως μπορείς να κάνεις πολλές διαφορετικές συνταγές με αυτό. Όπως μια τοφουλέτα, τοφουμπουκιές, την πολύ αγαπημένη μου ceasar’s, πεπερόνι για την πίτσα σου ή ακόμα και θαλασσινά φιλετάκια! Υπάρχουν συνταγές για όλα τα γούστα! Το καλό επίσης με το τόφου είναι πως μπορεί να μπει και στην κατάψυξη!

Σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου, ζάχαρη καρύδας

Εσύ ίσως προτιμάς την κρυσταλλική ζάχαρη, εγώ προτιμώ την ζάχαρη καρύδας και το σιρόπι αγαύης. Κλασική λευκή ζάχαρη ίσως και να μη βρεις στο σπίτι μου, τα υπόλοιπα όμως δεν λείπουν ποτέ! Και είμαι αρκετά τυχερός διότι τα παίρνω όλα χύμα οπότε πέραν του ότι έχουν πολύ καλή τιμή, τα παίρνω και σε ποσότητα οπότε δεν ξεμένω ποτέ. Πέραν από τις κλασικές χρήσεις καφές, ροφήματα, αφέψημα (εντωμεταξύ όλα αυτά τα πίνω σκέτα!) μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να κάνεις λαχταριστά γλυκάκια όπως αυτά τα υπέροχα μαλακά μπισκότα με σταγόνες σοκολάτας ή αυτή την κρεμώδη πουτίνγκα σοκολάτας!

Τσάι, βότανα, καφές

Προσωπικά καφέ δεν πίνω συχνά. Ειδικά στο σπίτι δεν πίνω σχεδόν καθόλου. Έχω βέβαια πάντα ελληνικό σε περίπτωση που κάποια στιγμή θελήσω. Αυτό που θα βρεις όμως στο σπίτι μου σε ποσότητες και που είναι εύκολο να αγοράσεις και να το έχεις σε βάζα είναι τσάι και βότανα. Τσάι του βουνού, φασκόμηλο, χαμομήλι, ιβίσκο και ότι άλλο τραβάει η όρεξη σου!

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Εδώ τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Φρόντισε να αγοράζεις τα λαχανικά και τα φρούτα σου με μέτρο. Εγώ προσωπικά έχω ορίσει μια μέρα μέσα στην εβδομάδα όπου πάω και αγοράζω τα απαραίτητα. Εξάλλου δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να σου σαπίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Οπότε θέλει λίγη οργάνωση. Αν βέβαια σου περισσέψουν κάποια λαχανικά και δεν ξέρεις τι να κάνεις μπορείς να ετοιμάσεις μια πολύ ωραία χορτόσουπα.

Φρούτα και λαχανικά που αντέχουν πολλές μέρες:

  • κρεμμύδια
  • πράσα
  • σκόρδα
  • λάχανα
  • καρότα
  • πιπεριές
  • πατάτες
  • γλυκοπατάτες
  • αβοκάντο
  • λεμόνια
  • πορτοκάλια
  • μήλα
  • ακτινίδια
  • μπανάνες

*σημείωση: τα αβοκάντο αντέχουν όσο είναι άγουρα. Θέλουν προσοχή γιατί μόλις ωριμάσουν είναι πολύ εύκολο να χαλάσουν. Το ίδιο ισχύει και για τις μπανάνες, τις οποίες τις κρατάμε όλες μαζί στο τσαμπί τους.

Τι μπορούμε τώρα να κάνουμε με όλα αυτά; Μα φυσικά τα πάντα! Απο υπέροχες σαλάτες μέχρι πεντανόστιμα φαγητά όπως λαχανοντολμάδες, πρασοσέλινο, καπνιστό καρότο, πατάτες ογκρατέν και ότι άλλο λαχταράς!

Τα μυρωδικά (άνηθος, μαϊντανός, φρέσκα κρεμμυδάκια) μπορούμε είτε να τα πλένουμε, να τα στεγνώσουμε καλά και στη συνέχεια να τα τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας και να τα κρατάμε στο συρτάρι του ψυγείου, είτε να τα πλένουμε και αφού τα στεγνώσουμε να τα κρατάμε σε ένα ποτήρι με νερό μέσα στο ψυγείο και πάλι. Και στις δυο περιπτώσεις αφαιρούμε το λαστιχάκι με το οποίο είναι πιασμένα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι μπορούμε να το πλένουμε, να το στραγγίζουμε και να το στεγνώνουμε πολύ καλά και στη συνέχεια να βάζουμε τα φύλλα σε αεροστεγές τάπερ σε στρώσεις με χαρτί κουζίνα στο ενδιάμεσο ώστε να απορροφάει την υγρασία, και στο ψυγείο

Παρόλα αυτά αυτά εγώ από πράσινα φυλλώδη αγοράζω μόνο αυτά που θα χρειαστώ για 4 – 5 μέρες και διατηρούνται μια χαρά χωρίς να κάνω κάτι ιδιαίτερο. Τις υπόλοιπες μέρες που υπολείπονται κάνω συνήθως σαλάτα λάχανο, πολίτικη ή χόρτα τα οποία έχω ήδη ετοιμάσει. Κάπως έτσι χωρίζω τις μέρες και έχω πάντα φρέσκες σαλάτας στο σπίτι. Άλλα λαχανικά που κρατάνε σχετικά καλά αρκετές μέρες είναι το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Τα οποία βέβαια καλό είναι να καταναλώνονται εντός της εβδομάδας. Σε περίπτωση που μας μείνουν πράσινα λαχανικά όπως χόρτα, σπανάκι, κρεμμυδάκια ή μαρούλια και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν μια ωραία πίτα ή να ζεματιστούν και να μπουν στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση

Κατεψυγμένα λαχανικά

Να μην ξεχνάμε βέβαια και τα κατεψυγμένα λαχανικά! Αρακάς, φασολάκια, αγκινάρες και σπανάκι. Λίγο χώρο στην κατάψυξη χρειάζεσαι και έχεις εξασφαλίσει φαγητό για αρκετές μέρες! Σπανακόρυζο, φασολάκια λαδερά, αρακάς με αγκινάρες και άλλα πολλά!

Υπόλοιπα προϊόντα

Άλλα προϊόντα που μπορείς να πάρεις και σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμα καθώς αντέχουν είναι η διατροφική μαγιά (μπαίνει παντού, από ζυμαρικά και σάλτσες, μέχρι σαλάτες! Δες ΕΔΩ) Κονσέρβες από όσπρια (ρεβίθια – φασόλια), καλαμπόκι και μανιτάρια . Τα όσπρια είναι πάρα πολύ βολικά ειδικά σε κάποιες συνταγές όπου θέλεις μόνο μια μικρή δόση από όσπρια όπως πχ τα συγκεκριμένα καπνιστά λουκάνικα. Τα μανιτάρια, αν και δεν μου αρέσουν πολύ αυτά της κονσέρβας είναι βολικά διότι τα φρέσκα μανιτάρια δεν κρατάνε πολύ (παρόλα αυτά μπορείς να παίρνεις μια φορά τη βδομάδα φρέσκα και απλά φροντίζεις να τα καταναλώνεις!). Επίσης καλό θα ήταν να κάνεις και έναν έλεγχο στα μπαχαρικά και στα μυρωδικά σου. Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, κύμινο κτλ.

lista-super-market

Κάνουμε τις αγορές μας με σύνεση!

Σε γενικές γραμμές να έχουμε στο νου μας ότι ψωνίζουμε για περίπου δύο εβδομάδες. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Πχ ένα πακέτο μακαρόνια, ένα σακούλι κατεψυγμένος αρακάς, δυο φλιτζάνια ρύζι, 300 γρ ρεβίθια, ένα κιλό πατάτες και μισό κιλό φασόλια, μαζί με σαλάτες είναι αρκετά για να τρώνε δυο άτομα για μια εβδομάδα ένα πιάτο φαγητό. Ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράζουμε 10 πακέτα μακαρόνια και 6 κιλά ρύζι και να αδειάζουμε τα ράφια. Τα σούπερ μάρκετ θα συνεχίσουν να είναι εκεί για να μας εξυπηρετούν! Λίγη οργάνωση θέλει μόνο και όλα θα πάνε καλά!

Πρόγραμμα Συνταγών

Πρώτη εβδομάδα

Δευτέρα: Κεφτεδάκια της γιαγιάς

Τρίτη: Πένες με σως μαύρου πιπεριού

Τετάρτη: Λαχανοντολμάδες

Πέμπτη: Ρεβίθια με δεντρολίβανο

Παρασκευή: Πρασοσέλινο με φιλετάκια σόγιας

Σάββατο: Μπέργκερ με μπιφτέκι μανιταριών

Κυριακή: Τοφουλέτα με λουκάνικα ρεβιθιών

Γλυκές λιχουδιές: Bounty, Ρολάκια κανέλας

Δεύτερη εβδομάδα

Δευτέρα: Σουηδικά κεφτεδάκια

Τρίτη: Παστίτσιο

Τετάρτη: Γίγαντες φούρνου

Πέμπτη: Ριζότο με ανανά

Παρασκευή: Φιλετάκια seitan με πατάτες

Σάββατο: Σκεπαστή με γύρο σόγιας

Κυριακή: Πατάτες ογκρατέν

Γλυκές λιχουδιές: Τρουφάκια καρύδας, Black forest

Ιδέες για πρωινό: αφράτα pancakes, φυστικοβούτυρο, εύκολο γάλα αμυγδάλου, πραλίνα φουντουκιού, granola με αμύγδαλα

Λαχταριστές ιδέες για βραδινό: κλαμπ σάντουιτς, ceasar’s με σνίτσελ από τόφου, μπέργκερ με τζακφρουτ, φοκάτσια με σκόρδο και μοτσαρέλα

Να προσέχεις, υπομονή και καλό κουράγιο. Ειδικά αν είσαι από αυτούς που εργάζονται αυτή την περίοδο. Θα περάσει και αυτό! Μέχρι τότε μένουμε σπίτι!

Μέχρι την επόμενη φορά!

my-signature



Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!