Vegan Recipes Made Easy

Εύκολο Γιαούρτι Σόγιας

Εύκολο Γιαούρτι Σόγιας

Κάν’το εικόνα… Είναι καλοκαίρι και έχεις κάνει γεμιστές πιπεριές, Βάζεις δυο – τρεις πιπεριές στο πιάτο σου, κόβεις τη μία στη μέση, και ρίχνεις από πάνω μια μπαμπάτσικη κουταλιά της σούπας δροσερό γιαούρτι! Εε; Σου αρέσει, το ξέρω! Το γιαούρτι το αγαπώ! Στο πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό! Και ίσως τώρα να αναρωτιέσαι ”Μα τι λέει τώρα αυτός; – το γιαούρτι δεν είναι βίγκαν”. Κι όμως το γιαούρτι μπορεί να είναι βίγκαν! Κι επειδή τις τελευταίες μέρες κάποιοι με ρωτήσατε αν μπορεί να γίνει στο σπίτι, η απάντηση είναι φυσικά: ΝΑΙ! Και μάλιστα είναι ότι πιο εύκολο μπορείς να φτιάξεις! Σε αυτό το σημείο να σου πω, πως το να κάνεις το δικό σου γιαούρτι είναι και πάρα πολύ οικονομικό σε σχέση με το να παίρνεις έτοιμο φυτικό γιαούρτι, και σίγουρα πολύ πιο υγιεινό!

πως-κανουμε-γιαούρτι-σογιας

Υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνεις. Προσωπικά θα σου πρότεινα τον πρώτο τρόπο. Είναι πολύ πιο απλός και μακροπρόθεσμα πολύ πιο οικονομικός. Αλλά η επιλογή είναι δική σου! Όποιον τρόπο κι αν διαλέξεις το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο! Νόστιμο, δροσερό γιαούρτι!

πως-κανουμε-γιαούρτι-σογιας

ΜΕΘΟΔΟΣ Νο 1

Για τον πρώτο τρόπο, αυτό που θα χρειαστείς είναι μια γιαουρτομηχανή! Και πριν βιαστείς να πεις ”Δηλαδή τι; Θα ξοδεύω τώρα λεφτά και σε μηχανήματα;” , Θα σε προλάβω και θα σου πω, πως τη δική μου γιαουρτομηχανή την πήρα online. Πήρα την πιο απλή και οικονομική που είχα βρει, και λειτουργεί τέλεια και μετά από 3 χρόνια! Για την ακρίβεια την είχα πληρώσει 17 ευρώ. Οπότε αν σκεφτείς πως τα 400ml γνωστής εταιρίας με φυτικό γιαούρτι κάνουν πάνω από 4 ευρώ, αντιλαμβάνεσαι πως τα 17 ευρώ αξίζουν και με το παραπάνω!

πως-κανουμε-γιαούρτι-σογιας

Η διαδικασία είναι απλή. Θα χρειαστείς 1 λίτρο γάλα σόγιας (χωρίς ζάχαρη και άλλα πρόσθετα) και (για την πρώτη φορά) 140ml γιαούρτι σόγιας. Σε ένα δοχείο ανακατεύουμε καλά το γάλα με το γιαούρτι και το αδειάζουμε στα βαζάκια της γιαουρτομηχανής μας (φροντίζουμε τα βαζάκια να είναι καθαρά και αποστειρωμένα). Τοποθετούμε τα βαζάκια στη συσκευή και τη βάζουμε μπρος. Αυτή θα ανεβάσει θερμοκρασία, γύρω στους 40 ° C, και μετά από 7 ώρες περίπου το γιαούρτι θα είναι έτοιμο. Κλείνουμε τη συσκευή, αφήνουμε τα βαζάκια για καμία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, και στη συνέχεια τα βάζουμε στο ψυγείο. Θα διατηρηθούν στο ψυγείο για περίπου 6 μέρες! Προσωπικά ετοιμάζω πάντα το μείγμα μου αποβραδίς, και το πρωί έχω πάντα φρέσκο γιαούρτι!

πως-κανουμε-γιαούρτι-σογιας

Από το γιαούρτι που θα έχεις κάνει, φρόντισε μόνο, να κρατήσεις 140ml για την επόμενη φορά. Επίσης αν κάνεις γιαούρτι, και για κάποιο λόγο δεν το καταναλώσεις μέσα σε 6 μέρες, μπορείς να το χωρίσεις σε μερίδες των 140ml και να τις βάλεις στην κατάψυξη. Έτσι θα έχεις πάντα μαγιά γιαουρτιού (σε περίπτωση που κάποια στιγμή ξεμείνεις!).

πως-κανουμε-γιαούρτι-σογιας
πως-κανουμε-γιαούρτι-σογιας

ΜΕΘΟΔΟΣ Νο2

Ο δεύτερος τρόπος δεν απαιτεί γιαουρτομηχανή. Ανακατεύεις, και πάλι, το γάλα με το γιαούρτι, και αδειάζεις το μείγμα σε αποστειρωμένα βαζάκια. Προθερμαίνεις τον φούρνο σου στους 40° C, και στη συνέχεια τοποθετείς τα βαζάκια μέσα στο φούρνο και τα αφήνεις για 8 ώρες (με ελαφρώς ανοιχτη την πόρτα του φούρνου). Από τη στιγμή που το γιαούρτι μας θα είναι έτοιμο, η διαδικασία είναι ίδια. Αφήνουμε, δηλαδή, τα βαζάκια μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τα βάζουμε στο ψυγείο. Επίσης πρόσφατα μου είπαν πως γίνεται αν απλά βάλουμε τα βαζάκια στο φούρνο, κλείσουμε την πόρτα και απλά ανάψουμε το φως του φούρνου. Δυστύχως ακόμα δεν το έχω δοκιμάσει. Όταν με το καλό το δοκιμάσω θα σε ενημερώσω για την εμπειρία μου!

Όπως σου είπα προτιμώ τον πρώτο τρόπο. Είναι πολύ πιο απλός και οικονομικός!

ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ!

Σε περίπτωση που σου αρέσει το στραγγιστό γιαούρτι, να ξέρεις πως μπορείς να το στραγγίσεις. Είναι πολύ εύκολο! Στρώνεις ένα τυρόπανο πάνω σε ένα σουρωτήρι, και στη συνέχεια τοποθετείς το σουρωτήρι πάνω σε ένα σκεύος. Αδειάζεις το γιαούρτι μέσα στο τυρόπανο και το αφήνεις να στραγγίξει για τουλάχιστον 7 ώρες μέσα στο ψυγείο.

πως-κανουμε-γιαούρτι-σογιας

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ

Μπορείς επίσης να κάνεις γιαούρτι με φρούτα! Αφού γίνει το γιαούρτι σου μπορείς να προσθέσεις κομματάκια ή και πουρέ φρούτων μέσα στο γιαούρτι, να το ανακατέψεις και να το βάλεις στο ψυγείο να κάτσει μερικές ώρες! Τα φρούτα του δάσους και οι φράουλες ταιριάζουν τέλεια! Αλλά ότι φρούτα και να βάλεις θα είναι εξίσου ωραίο!

πως-κανουμε-γιαούρτι-σογιας

Αυτό ήταν! Τόσο απλό! Έτσι μπορείς να έχεις κάθε μέρα φρέσκο και δροσερό γιαουρτάκι!

Καλά μαγειρέματα!

my-signature



9 thoughts on “Εύκολο Γιαούρτι Σόγιας”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!