Vegan Recipes Made Easy

Πως κάνω Τόφου!

Πως κάνω Τόφου!

Τι είναι τελικά αυτό το τόφου που τόσο ακούγεται και συζητιέται; Που λες, το τόφου είναι ένα προϊόν της σόγιας και φτιάχνεται περίπου με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνεται το τυρί. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε χώρες της ανατολής, και η πρώτη του αναφορά εντοπίζεται περίπου 2000 χρόνια πριν, στην Κίνα. Και η πρώτη εμφάνιση του στην Ευρώπη είναι το 1700.

πως-κάνω-τόφου

Γιατί να το φας, τωρα, εσυ αυτό; Μα φυσικά για την υψηλή θρεπτική του αξία! Με μόλις 120 θερμίδες τα 100 γραμμάρια, περιέχει 8 απο τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περίπου 15 γρ. πρωτεΐνη ανα 100 γρ. και η ίδια ποσότητα παρέχει στον οργανισμό το 70% των αναγκών του σε ασβέστιο. Επίσης είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες (μόνο 1 γρ. ανα 100 γρ.), χαμηλό σε χοληστερίνη και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα! Επίσης είναι πηγή χαλκού (βοηθάει στην καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων), πλούσια πηγή σεληνίου και σιδήρου (για την ακρίβεια καλύπτει το 60% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού στα παραπάνω στοιχεία!). Είδες πόσα πολλά καλά έχει;!

πως-κάνω-τόφου

Μα πως όμως τρώγεται το τόφου; Με πάρα (μα πάρα) πολλούς τρόπους! Και όπως έχω αναφέρει ξανά, σε περίπτωση που δεν σου άρεσε το τόφου, απλά δεν το έφαγες καλά μαγειρεμένο! Γενικά το τόφου δεν έχει γεύση. Είναι όμως σαν ενα σφουγγάρι. Απορροφά ότι γεύση εσύ του δώσεις! είναι τέλειο για σούπες, πίτσες, σάντουιτς, γλυκά – γενικά πάντου μπορείς να το κοτσάρεις!

πως-κάνω-τόφου

Σήμερα όμως δε θα μιλήσω για το πως θα το μαγειρέψεις (μπορείς να δείς το λαχταριστό μου μπέργκερ με τις τοφομπουκιές), θα σου δείξω πως μπορείς να κάνεις το δικό σου τόφου! Ω ναι! Φρέσκο τόφου από τα χεράκια σου! Και θα μου πείς τώρα, μα γιατί να κάνω δικό μου τόφου και να μην αγοράσω; Γιατί πολύ απλά το σπιτικό τόφου έχει πολύ πιο ωραία γεύση από το αγοραστό, βγαίνει πολύ πιο οικονομικό, και αν εξαιρέσεις το χρόνο που χρειάζεται, είναι και πολύ εύκολο! Προσωπικά σπάνια αγοράζω τόφου. Κάνω μια φορά το μήνα μια καλή ποσότητα και έχω πάντα έτοιμο στην κατάψυξη!

πως-κάνω-τόφου

Δε θα χρειαστείς ούτε πολλά, ούτε περίεργα υλικά! 3 απλά υλικά για να κάνεις περίπου 900 γρ. τόφου. Φασόλια σόγιας, χυμό λεμονιού και νερό! Αυτα! Πάμε τώρα να δούμε πως γίνεται!


Σπιτικό Τόφου

Recipe by Beets meCourse: Κυρίως – ΣυνοδευτικόCuisine: ΑσιατικήDifficulty: Δύσκολο
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Εύκολο και πεντανόστιμο σπιτικό τόφου!

Υλικα

  • 2 κούπες φασόλια σόγιας

  • 11 κούπες νερό

  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού

Directions

  • Μουλιάζουμε από βραδύς τα φασόλια σόγιας. Την επόμενη μέρα αλλάζουμε το νερό και τα ζουλάμε ανάμεσα στα δάχτυλα μας ώστε να αφαιρέσουμε τις φλούδες. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε και τα χωρίζουμε σε 4 παρτίδες.
  • Προσθέτουμε κάθε παρτίδα σε ένα μπλέντερ μαζί με 2.5 κούπες νερό. Τα αλέθουμε για περίπου 20 – 30 δευτερόλεπτα (ανάλογα πόσο δυνατό είναι το μπλέντερ μας) ή μέχρι να έχουμε ένα λευκό μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τυρόπανο. Έντονα αλλά πάντα με προσοχή αρχίζουμε να πιέζουμε το τυρόπανο, πάνω από μια μεγάλη κατσαρόλα, ώστε να στραγγίξει όλο το γάλα. Όταν δε βγαίνει άλλο γάλα ανοίγουμε το τυρόπανο – η πούλπα από τα φασόλια σόγια λέγεται οκάρα (okara). Την κρατάμε στην άκρη ή στην κατάψυξη για άλλη χρήση*. Επαναλαμβάνουμε με κάθε παρτίδα την ίδια διαδικασία.πως-κάνω-τόφου
  • Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω από δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο. Μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το γάλα (ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μην φουσκώσει και χυθεί), για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι και 1.5 ώρα. Το γάλα στην αρχή θα έχει γεύση από ωμό φασόλι/φύτρα. Όσο το βράζουμε διασπάται η πρωτεΐνη και γίνεται πιο γλυκό. Η πέτσα που θα πιάσει από πάνω λέγεται γιούμπα (yuba). Αν δεν την διαλύσουμε πάλι μέσα στο γάλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες, ως αναπλήρωμα αυγού και σε πολλές άλλες συνταγές! πως-κάνω-τόφου
  • Μόλις αποκτήσει τη γεύση που θέλουμε κλείνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να φτάσει στους 70 – 72ºC . Αν δεν έχουμε θερμόμετρο αφήνουμε την κατσαρόλα για περίπου 30 – 35 λεπτά να κρυώσει. Εντωμεταξύ ανακατεύουμε 1 κούπα νερό με 3 κ.σ. χυμό λεμονιού. Μόλις φτάσει το γάλα στη σωστή θερμοκρασία, αδειάζουμε το μισό νερό με λεμόνι στο γάλα και ανακατεύουμε σιγά-σιγά με κυκλικές κινήσεις. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό με λεμόνι και αυτή τη φορά ανακατεύουμε σιγά-σιγά κάνοντας 8άρια με την κουτάλα. Μόλις δούμε ότι κόβει το γάλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε για 15 λεπτά.πως-κάνω-τόφου
  • Ετοιμάζουμε είτε ένα καλούπι για τόφου, στρώνοντας το με τυρόπανο, είτε στρώνουμε ένα μεγάλο σουρωτήρι με τυρόπανο και το τοποθετούμε πάνω από ένα μεγάλο μπωλ.
  • Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, κάνουμε έναν έλεγχο στην κατσαρόλα με το γάλα. Θα πρέπει να έχει κόψει τελείως και το υγρό που θα υπάρχει στην κατσαρόλα να είναι σχεδόν διάφανο. Αν είναι ακόμα λευκό προσθέτουμε λίγο ακόμα λεμόνι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε άλλα 10 λεπτά.
  • Αδειάζουμε με προσοχή το μείγμα στο καλούπι μας. Σκεπάζουμε και την επάνω πλευρά με το τυρόπανο και τοποθετούμε από πάνω ένα βάρος ώστε να στραγγίξουν όλα τα υγρά. Το αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά. πως-κάνω-τόφου
  • Αφαιρούμε προσεκτικά το τόφου από το καλούπι και το τυρόπανο και το βάζουμε σε ένα μπωλ με κρύο νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά να σφίξει ακόμα περισσότερο.
  • Αποθηκεύουμε σε ένα μπωλ με νερό και λίγο αλάτι. Κρατάει στο ψυγείο για 6 μέρες και 5 – 6 μήνες στην κατάψυξη.

Notes

  • Μην κάνεις το λάθος και πιεις ωμό γάλα σόγιας! Καταρχήν έχει απαίσια γεύση και δεύτερον ο οργανισμός σου δεν μπορεί να το πέψει.
  • Κάποια στιγμή θα ανεβάσω συνταγή με κεφτεδάκια από οκάρα.
πως-κάνω-τόφου

Καλά μαγειρέματα!

my-signature



12 thoughts on “Πως κάνω Τόφου!”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!