Vegan Recipes Made Easy

Πως κάνουμε Tempeh Εύκολα

Πως κάνουμε Tempeh Εύκολα

Κατά διαστήματα μου έχετε ζητήσει διάφορες συνταγές. Από το παστίτσιο της Παρασκευής που πέρασε, τα λουκάνικα χωρίς γλουτένη, μέχρι την μανιταρίτσα. Μια από τις συνταγές που μου ζητήσατε ήταν και η σημερινή. Πως κάνουμε τέμπε (Tempeh). Τι είναι όμως το τέμπε; Το τέμπε είναι ένα προϊόν της σόγιας. Στην ουσία είναι φασόλια σόγιας τα όποια έχουν υποστεί ζύμωση για περίπου 48 ώρες με τον μύκητα oligosporus rhizopus σε θερμοκρασία 29 – 32° C. Η πρώτη του αναφορά εντοπίζεται στο 12ο αιώνα και προέρχεται από την Ινδονησία

Γιατί να το εντάξεις στη διατροφή σου; Είναι μια εξαιρετική τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη (31 γρ. πρωτεΐνης για κάθε ένα φλιτζάνι τέμπε), μαγγάνιο, χαλκό και σίδηρο. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, ασβέστιο, και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ισοφλαβόνες, οι οποίες έχουν οιστρογονική δράση και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Με λίγα λόγια το τέμπε ανήκει στα super foods!

pos-kanoume-tempeh
pos-kanoume-tempeh

Έχει μια πολύ “δικιά” του γεύση – κάτι μεταξύ ξηρών καρπών και μανιταριών – που εγώ προσωπικά λατρεύω! Μπορείς να το κάνεις στον ατμό, να το ψήσεις, να το μαρινάρεις, να το τηγανίσεις, ή να το προσθέσεις σε σούπες. Η διαδικασία για να γίνει δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, απλά απαιτεί λίγη υπομονή και σταθερές θερμοκρασίες. Το αποτέλεσμα όμως σίγουρα θα σε ανταμείψει.

Πάμε να δούμε πως γίνεται το τέμπε!

pos-kanoume-tempeh

Πως κάνουμε Tempeh Εύκολα

Recipe by Konstantinos – Beets meCourse: Κυρίως, ΣυνοδευτικόCuisine: ΑσιατικήDifficulty: 4/5

To tempeh αποτελεί μια εξαιρετικά νόστιμη και θρεπτική τροφή που αξίζει να φτιάξει στο σπίτι σου! Μια δοκιμή θα σε πείσει!

υλικα

εκτελεση

  • Αποβραδίς μουλιάζουμε τα φασόλια σόγιας. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με μπόλικο νερό.
  • Με τα χέρια μας πιέζουμε τα φασόλια ανάμεσα στα δάχτυλα μας ώστε να σπάσουν στη μέση και να βγουν οι φλούδες τους. Αφαιρούμε τις φλούδες και τα ξεπλένουμε. Δεν χρειάζεται να σπάσουν όλα τα φασόλια στη μέση, ούτε και να αφαιρεθούν όλες οι φλούδες. pos-kanoume-tempeh
  • Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με νερό (ίσα να σκεπαστούν), και προσθέτουμε το μηλόξιδο και ανακατεύουμε. Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν. Αν τα βάλουμε σε χύτρα, τα βάζουμε για 2-3 λεπτά λιγότερα από ότι χρειάζονται τα όσπρια. Διαφορετικά τα βράζουμε για περίπου 45 λεπτά – μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά να είναι σχετικά αλντέντε.
  • Μόλις γίνουν, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Στραγγίζουμε το νερό και βάζουμε την κατσαρόλα πάλι πάνω από τη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί τελείως όλο το νερό και τα φασόλια να τα νιώθεις στεγνά στο άγγιγμα. Προσέχουμε να μην αρπάξουν!
  • Μόλις εξατμιστεί όλη η υγρασία,κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να πέσει η θερμοκρασία των φασολιών κάτω από τους 35 ° C*. pos-kanoume-tempeh
  • Όσο αφήνουμε τα φασόλια να κρυώσουν, παίρνουμε δυο πολυμπάγκ και με ένα ξυλάκι για σουβλάκια ανοίγουμε τρύπες σε όλη τους την επιφάνεια ανά 2 εκ. pos-kanoume-tempeh
  • Όταν τα φασόλια φτάσουν στην κατάλληλη θερμοκρασία ρίχνουμε μέσα το tempeh starter και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια το χωρίζουμε σε δυο μερίδες και βάζουμε την κάθε μερίδα σε ένα πολυμπάγκ. Κλείνουμε τα πολυμπάγκ τυλίγοντας την άκρη προς τα μέσα, και τα μεταφέρουμε μέσα στο φούρνο με αναμμένο μόνο το φως. Αν υπάρχει η δυνατότητα βάζουμε μέσα στο φούρνο και ένα θερμόμετρο. Προσέχουμε η θερμοκρασία να είναι για τις πρώτες 12 ώρες σταθερή μεταξύ 29 και 32° C. Αν χρειαστεί σβήνουμε το φως του φούρνου και το ανάβουμε ξανά. Μετά τις δώδεκα ώρες ο μύκητας ήδη θα έχει αναπτύξει τη δική του θερμότητα, οπότε και θα μπορούν τα πολυμπάγκ να βγουν από το φούρνο και να μείνουν έξω σκεπασμένα με μια πετσέτα.pos-kanoume-tempeh
  • Μετά από 48 ώρες τα φασόλια θα πρέπει να έχουν καλυφθεί πλήρως με ένα λευκό στρώμα από μύκητα και να έχει δημιουργηθεί ένα γερό σώμα από τα φασόλια. Σε αυτή τη φάση το τέμπε είναι έτοιμο και το μεταφέρουμε στο ψυγείο όπου και διατηρείτε για 6 μέρες. Μπορούμε επίσης να το χωρίσουμε σε μερίδες και να το βάλουμε στην κατάψυξη.

Σημειώσεις

  • Tempeh starter (Oligosporus Rhizopus) θα βρεις online εδώ.
  • Ακόμα και αν δεν αφαιρεθούν όλες οι φλούδες από τα φασόλια, και δεν σπάσουν όλα στη μέση μη σε αγχώνει. Το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι μια χαρά.
  • Αν δεν έχεις θερμόμετρο για να μετρήσεις τη θερμοκρασία από τα φασόλια, μπορείς απλά να περιμένεις να φτάσουν σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Οι πρώτες 12 ώρες είναι και οι πιο σημαντικές. Οπότε προσέχουμε η θερμοκρασία μας να είναι πάντα μεταξύ 29 και 32° C.
  • Αν μετά τη ζύμωση εμφανιστούν μαύρα σημάδια πάνω στο tempeh μην αγχωθείς. Είναι δείγμα οτι έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση.
pos-kanoume-tempeh

Αν έχεις κάποια απορία μη διστάσεις να μου αφήσεις ένα σχόλιο από κάτω!

Καλά μαγειρέματα!

my-signature



7 thoughts on “Πως κάνουμε Tempeh Εύκολα”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!