Vegan Recipes Made Easy

Ζυμαρικά Γεμιστά με Σπανάκι!

Ζυμαρικά Γεμιστά με Σπανάκι!

Καλημέρα! Πως είσαι; Όλα καλά; Εγώ έχω αρχίσει σίγα σιγά την προετοιμασία για τις γιορτές (τις επόμενες βδομάδες θα σκάσουν μύτη εορταστικές συνταγές!), και ταυτόχρονα θα τρέξουν και δυο διαγωνισμοί στη σελίδα μου! Περισσότερα όμως θα σου αποκαλύψω σε λίγες μέρες! Οπότε μην απομακρυνθείς πολύ!

gemista-zymarika-me-spanaki

Μέχρι να έρθουν όμως όλα αυτά τα καλούδια που σου ετοιμάζω πάμε να δούμε τη σημερινή συνταγή. Νομίζω πως έχεις πλέον καταλάβει πως αγαπώ πολύ τα ζυμαρικά. Εξάλλου σου έχω δείξει ήδη κάποιες από τις αγαπημένες μου συνταγές και μπορώ να πω πως τις έχεις αγαπήσει κι εσύ! Συνταγές όπως τα χειροποίητα ζυμαρικά ολικής, το αγαπημένο μου παστίτσιο, και οι πένες με την πιπεράτη σως. Έτσι και σήμερα θα σου δείξω μια συνταγή η οποία γεννήθηκε ύστερα από ένα ταξίδι που έκανα την περασμένη άνοιξη στην Κρακοβία της Πολωνίας (υπέροχο μέρος – αν κάποια στιγμή το πάρεις απόφαση αξίζει να πας!). Εκεί που λες ένα από τα παραδοσιακά πιάτα είναι τα πιερόγκι. Γεμιστά ζυμαρικά με ότι μπορείς να φανταστείς. Από πατάτα και ξινολάχανο, μέχρι μανιτάρια και μήλο! Συνήθως τα σερβίρουν είτε νερόβραστα, είτε τηγανιτά. Δοκίμασα αρκετές διαφορετικές γεύσεις όσο ήμουν εκεί και η αλήθεια είναι πως όλες μου άρεσαν πολύ!

gemista-zymarika-me-spanaki

Οπότε σκέφτηκα να κάνω μια δική μου παραλλαγή σε αυτή την τόσο κλασική Πολωνική συνταγή. Ζυμαρικά γεμιστά με σπανάκι, κρέμα από κάσιους και βίγκαν κίτρινο τυρί. Το αποτέλεσμα μπορώ να πω πως ενθουσίασε και εμένα, αλλά και φίλους που δοκιμάσανε αυτό το πιάτο. Σε γενικές γραμμές θα ακολουθήσουμε συνταγές που ήδη έχουμε κάνει. Οπότε πιστεύω πως θα σου φανεί και αρκετά εύκολη η διαδικασία. Για την ακρίβεια η ζύμη που θα κάνουμε είναι η ίδια ζύμη που κάνουμε για τα ζυμαρικά ολικής (συνταγή ΕΔΩ), με μόνη διαφορά θα χρησιμοποιήσουμε κανονικό αλεύρι αντί για ολικής, και επίσης θα χρησιμοποιήσουμε και μια δόση της κρέμας από κάσιους (συνταγή ΕΔΩ). Τα υπόλοιπα υλικά είναι φρέσκο σπανάκι και κίτρινο τυρί βίγκαν. Τόσο απλά!

gemista-zymarika-me-spanaki

Για την εκτέλεση εγώ χρησιμοποίησα αυτό το γκατζετάκι με το οποίο γεμίζεις ζυμαρικά. Σε περίπτωση που εσύ δεν έχεις κάτι τέτοιο μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε ένα φαρδύ ποτήρι για να κόψεις τη ζύμη (περίπου 8 – 9 εκ) και στη συνέχεια να τα κλείνεις είτε με τα δάχτυλα σου, είτε ακόμα καλύτερα με ένα πιρούνι. Αν πάλι δεν έχεις τόσο φαρδύ ποτήρι ή δυσκολεύεσαι μπορείς να κόψεις τη ζύμη σε τετραγωνάκια (10 x 10 εκ) και να τα διπλώσεις σε τριγωνάκια.

Πάμε όμως να κάνουμε περιόγκι!

gemista-zymarika-me-spanaki

Ζυμαρικά Γεμιστά με Σπανάκι

Recipe by Konstantinos – Beets meCourse: ΚυρίωςCuisine: ΠολωνικήDifficulty: 4/5
Μερίδες

4

Προετοιμασία

1

hour 
Μαγείρεμα

20

minutes
Αναμονή

25

Λαχταριστά και πεντανόστιμα γεμιστά ζυμαρικά ε σπανάκι, κρέμα από κάσιους, εμπνευσμένα από την Πολωνική κουζίνα!

ΥΛΙΚΑ

  • 1 δόση ζύμη από τα Χειροποίητα Ζυμαρικά Ολικής*

  • Ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 300 γρ σπανάκι φρέσκο

  • 1 δόση από την Κρέμα από Κάσιους

  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι* προαιρετικό

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • 100 γρ βίγκαν κίτρινο τυρί (να είναι κάποιο το οποίο δεν λιώνει τελείως)

  • 2-3 κ.σ. κουκουνάρι

  • 3 κ.σ. διατροφική μαγιά

  • 4-5 κ.σ. νερό από τα ζυμαρικά που βράσανε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στο ψυγείο για 25 λεπτά.
  • Εντωμεταξύ σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.gemista-zymarika-me-spanaki
  • Μόλις το κρεμμύδι αρχίσει να καραμελώνει προσθέτουμε το σπανάκι και από πάνω μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σπανάκι να κάτσει. Μόλις μαραθεί λίγο (θέλουμε να διατηρήσει το χρώμα του) προσθέτουμε την κρέμα κάσιους και το λεμόνι, μαζί με 1/2 κ.γ. αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε 3 λεπτά να δέσουν. gemista-zymarika-me-spanaki
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το κίτρινο τυρί και τα ανακατεύουμε καλά. Κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.gemista-zymarika-me-spanaki
  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο 3 – 4 χιλ. πάχος. Με τον κόφτη μας ή ένα ποτήρι κόβουμε τη ζύμη σε κυκλάκια. Το ζύμη που περισσεύει τη μαζεύουμε, τη ζυμώνουμε ξανά λίγο, την ανοίγουμε, και κόβουμε ξανά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να μη μας μείνει ζύμη. Σε περίπτωση που δεν έχουμε ειδικό κόφτη ή ποτήρι, ή απλά δε θέλουμε να μπούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία κόβουμε εξαρχής τη ζύμη με ένα μαχαίρι σε τετραγωνάκια περίπου 10×10 εκ.. gemista-zymarika-me-spanaki
  • Παίρνουμε ένα κυκλάκι ζύμης και το τοποθετούμε στο κέντρο από το μηχάνημα για τα dumplings (σε περίπτωση που δεν έχουμε απλά το παίρνουμε στα χέρια μας) και βάζουμε ένα κ.γ. γέμιση στο κέντρο της ζύμης. Με τα δάχτυλα μας βρέχουμε λίγο περιμετρικά τη ζύμη με νερό και κλείνουμε το φύλλο πιέζοντας καλά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει το μηχάνημα αφού κλείσουμε το φύλλο, ιδανικά, με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες από τη μεριά όπου έκλεισε η ζύμη. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα της ζύμης. (η γέμιση βγαίνει διπλή. Η υπόλοιπη μπορεί να μπει στην κατάψυξη).gemista-zymarika-me-spanaki
  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό με αλάτι. Βάζουμε τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν ακριβώς 2:30 λεπτά. Όχι παραπάνω γιατί θα λασπώσουν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα σερβίρουμε.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το κουκουνάρι και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά και νερό από τα ζυμαρικά που βράσανε και ανακατεύουμε καλά. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ρευστή σως.
  • Σε ένα πιάτο προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας, περιχύνουμε με τη σως, προσθέτουμε το κουκουνάρι και πιπέρι από πάνω και απολαμβάνουμε!

Notes

  • Στη συνταγή για τα χειροποίητα ζυμαρικά, αντί για αλεύρι ολικής θα χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις λευκό.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Όση ώρα γεμίζουμε τα ζυμαρικά μας δεν τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Τα αφήνουμε το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί γιατί μπορεί να κολλήσουν.
  • Η γέμιση βγαίνει για δύο δόσεις. Μπορούμε είτε να κάνουμε τη μισή, είτε να την κάνουμε ολόκληρη και να βάλουμε την υπόλοιπη στην κατάψυξη.
gemista-zymarika-me-spanaki

gemista-zymarika-me-spanaki

Αν έχεις κάποια απορία ή θέλεις να πεις απλά ένα γεια μη διστάσεις να αφήσεις από κάτω το σχόλιο σου!

Καλά μαγειρέματα!

my-signature



2 thoughts on “Ζυμαρικά Γεμιστά με Σπανάκι!”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!