Vegan Recipes Made Easy

ΕΥΚΟΛΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΟ ΤΥΡΙ

ΕΥΚΟΛΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΟ ΤΥΡΙ

Γεια σου και καλώς ήρθε για ακόμα μια Παρασκευή στην κουζίνα μου! Ήρθε η μέρα για μια συνταγή που σου έταξα μέσα στο καλοκαίρι και είμαι σίγουρος πως περίμενες πως και πως! Ως Θεσσαλονικιός υπάρχουν κάποια πιάτα τα οποία αγαπούσα πολύ και φυσικά έτρωγα μετά μανίας στην προ βίγκαν εποχή μου. Ανάμεσα σε αυτά ήταν φυσικά και οι μπουγάτσες. Μπουγάτσες με τυρί, με κρέμα, με σπανάκι (λατρεμένη) και φυσικά δε θα μπορούσα να μην προσπαθήσω να κάνω μια βίγκαν εκδοχή της μπουγάτσας με τυρί (στο μέλλον θα έρθει και με κρέμα).

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λοιπόν, έκανα τις δοκιμές μου και μετά αρκετές αποτυχίες κατέληξα σε μια συνταγή η οποία πραγματικά με ενθουσίασε! Εύκολη, σχετικά γρήγορη και πολύ πολύ νόστιμη! Η μπουγάτσα με τυρί (όπως και όλες οι μπουγάτσες) παραδοσιακά γίνεται με φύλλο αέρα, αυτό είναι και που διαχωρίζει τις μπουγάτσες από τις υπόλοιπες πίτες. Στη σημερινή συνταγή βέβαια, επειδή ήθελα να σου παρουσιάσω μια πολύ εύκολη και απλή εκδοχή της μπουγάτσας, δε θα κάνουμε φύλλο αέρα, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε φύλλα κρούστας. Είναι το ίδιο; Όχι. Καμία σχέση. Παρόλα αυτά θα μας δώσουν ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Η γέμιση που θα χρησιμοποιήσουμε στη συγκεκριμένη μπουγάτσα είναι στην ουσία μια ας πούμε κρέμα τυριού. Θα κάνουμε μια σχετικά αραιή μπεσαμέλ με γάλα σόγιας και εκεί θα προσθέσουμε λευκό βίγκαν τυρί (κάποιο σχετικά σκληρό που να μην λιώνει – διαφορετικά θα εξαφανιστεί), βίγκαν παρμεζάνα, στην προκειμένη περίπτωση δεν μας κάνει αυτή που γίνεται με κάσιους ή άλλους ξηρούς καρπούς, θέλουμε μια του εμπορίου που να λιώνει, και λίγο μοσχοκάρυδο για το υπέροχο άρωμα που θα δώσει.

vegan-mpougatsa-me-tyri

Αφού ετοιμαστεί η κρέμα μας το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να στρώσουμε τα φύλλα (ανάμεσα σε κάθε φύλλο βάζουμε βίγκαν βούτυρο ή λάδι), να απλώσουμε τη γέμιση να διπλώσουμε τα φύλλα δημιουργώντας ένα φάκελο και να ψήσουμε την πίτα μας. Απλή, εύκολη, και σχετικά γρήγορη διαδικασία! Και κάπως έτσι θα έχεις μια υπέροχη βίγκαν μπουγάτσα με τυρί! Βουρ στην κουζίνα για να δούμε τις λεπτομέρειες!

vegan-mpougatsa-me-tyri

Σε περίπτωση που ετοιμάσεις αυτό το λαχταριστό πιάτο μην ξεχάσεις να με ταγκάρεις στο Instagram (@beetsme_com, #beetsme) για να δω τις δημιουργίες σου!

ΕΥΚΟΛΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΟ ΤΥΡΙ

Recipe by Konstantinos – Beets meCourse: Πρωινό, ΣυνοδευτικόCuisine: ΕλληνικήDifficulty: 3/5
Μερίδες

6 – 8

Προετοιμασία

15

minutes
Μαγείρεμα

30

minutes

Μια πολύ εύκολη και λαχταριστή εκδοχή της μπουγάτσας με τυρί.

υλικα

  • 50 + 130 γρ βίγκαν βούτυρο

  • 40 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 500 ml γάλα σόγιας

  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο*

  • 400 γρ βίγκαν φέτα*

  • 200 γρ. βίγκαν παρμεζάνα

  • 1/4 κ.γ. αλάτι* προαιρετικό

  • 450 γρ φύλλα κρούστας

εκτελεση

  • Βγάζουμε τα φύλλα κρούστας από την κατάψυξη για να ξεπαγώσουν τουλάχιστον 2 ώρες πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Σε μια κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά προσθέτουμε τα 50 γρ. βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το καβουρντίζουμε για 3 λεπτά μέχρι να αρχίσει να βγάζει το άρωμα του.vegan-mpougatsa-me-tyri
  • Σίγα σιγά σε 3 δόσεις προσθέτουμε το γάλα σόγιας ανακατεύοντας ταυτόχρονα ώσπου να διαλυθεί το αλεύρι. Μετά από λίγα λεπτά θα αρχίσει να χυλώνει και να σφίγγει το μείγμα μας.
  • Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το λευκό βιγκαν τυρί και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.
  • Στην κρέμα τυριού που φτιάξαμε προσθέσουμε μέσα μοσχοκάρυδο και αν θέλουμε και αλάτι. Η κρέμα θα είναι ήδη αλμυρή από τα τυριά αλλά αν θέλουμε μπορούμε να να προσθέσουμε λίγο παραπάνω.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C. Λιώνουμε τα 130 γρ βούτυρο. Σε μια καθαρή επιφάνεια στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας ελαφρώς βουτυρώνουμε την επιφάνεια του και από πάνω τοποθετούμε ένα δεύτερο φύλλο. Βουτυρώνουμε ξανά την επιφάνεια και τοποθετούμε ένα ακόμη φύλλο από πάνω. Ραντίζουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο το φύλλο και βάζουμε το 1/3 της κρέμας τυριού στη μέση του φύλλου και το απλώνουμε αφήνοντας από αριστερά και δεξιά περίπου 2 παλάμες κενό, και από πάνω και απο κάτω μια παλάμη. Διπλώνουμε της πλευρές απο αριστερά και δεξιά προ το κέντρο και στη συνέχεια τις πλευρές απο πάνω και απο κάτω δημιουργώντας έναν φάκελο. vegan-mpougatsa-me-tyri
  • Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα ταψί (οι διπλωμένες μεριές να κοιτάνε προς τα κάτω) το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Ελαφρώς ραντίζουμε την επιφάνεια της κάθε πίτας με λίγο λιωμένο βούτυρο, μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα, περίπου 20 – 25 λεπτά.vegan-mpougatsa-me-tyri

σημειωσεισ

  • Το φυτικό λευκό τυρί το οποίο θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι σχετικά σκληρό και να μην γίνεται λάδι όταν ζεσταίνεται.
  • Αν δε θέλουμε δεν προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Ωστόσο θα δώσει πολύ ωραίο άρωμα.
  • Η γέμιση κανονικά δε θέλει αλάτι, αν παρόλα αυτά θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο.
  • Αν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε βίγκαν βούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλή μαργαρίνη (προσοχή να είναι βίγκαν) ή και ελαιόλαδο.

vegan-mpougatsa-me-tyri

Αν έχεις κάποια απορία ή θέλεις να πεις απλά ένα γεια, μη διστάσεις να αφήσεις από κάτω το σχόλιο σου.

Καλά μαγειρέματα!

my-signature



6 thoughts on “ΕΥΚΟΛΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΟ ΤΥΡΙ”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!