Vegan Recipes Made Easy

Τι είναι το τόφου και πως το χρησιμοποιώ; 10 + 1 συνταγές για τόφου!

Τι είναι το τόφου και πως το χρησιμοποιώ; 10 + 1 συνταγές για τόφου!

Τι είναι τελικά αυτό το τόφου που ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια; Μπορεί να το έχεις ακούσει και εσύ. Επίσης μπορεί να το έχεις δει στο σούπερ μάρκετ και μπορεί να έχει τύχει να το πάρεις για να το δοκιμάσεις. Μεταξύ μας βέβαια το πιο πιθανό είναι να μην κατάφερες να το φας. Αν δεν ξέρεις πως χρησιμοποιείται ή αν δεν ακολούθησε κάποια δοκιμασμένη συνταγή απλά δε θα σου άρεσε. Ωστόσο έχω μια θεωρία την οποία υποστηρίζω μέχρι τέρμα. Σε όλους αρέσει το τόφου. Αρκεί να βρούνε τον τρόπο που θα τους αρέσει. Γιατί πολύ απλά το τόφου έχει άπειρους τρόπους μαγειρέματος.

Τι ειναι όμως το τόφου; Το τόφου που λες είναι ένα προϊόν της σόγιας και φτιάχνεται περίπου με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνεται το τυρί. Ετοιμάζεις, δηλαδή, γάλα σόγιας, το οποίο ζεσταίνει και πήζεις με ένα όξινο παράγοντα. Αυτό οδηγεί πολλούς να το χαρακτηρίζουν τυρί ωστόσο καμία σχέση δεν έχει με τυρί. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε χώρες της ανατολής, και η πρώτη του αναφορά εντοπίζεται περίπου 2000 χρόνια πριν, στην Κίνα. Και η πρώτη εμφάνιση του στην Ευρώπη είναι γύρω στο 1700.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε πως το τόφου είναι και πολύ θρεπτικό. Έχει μόλις 120 θερμίδες τα 100 γραμμάρια, περιέχει 8 από τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περίπου 15 γρ. πρωτεΐνη ανά 100 γρ. και η ίδια ποσότητα παρέχει στον οργανισμό το 70% των αναγκών του σε ασβέστιο. Επίσης είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες (μόνο 1 γρ. ανά 100 γρ.), χαμηλό σε χοληστερίνη και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα! Επίσης είναι πηγή χαλκού (βοηθάει στην καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων), πλούσια πηγή σεληνίου και σιδήρου (για την ακρίβεια καλύπτει το 60% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού στα παραπάνω στοιχεία!).

Τόφου εντωμεταξύ δεν έχει γεύση. Ή μάλλον έχει μια χαρακτηριστική γεύση σόγιας, όχι όμως ιδιαίτερα έντονη. Ωστόσο εύκολα μπορεί να πάρει τη γεύση που θέλεις εσύ να του δώσεις και να το μεταμορφώσεις σε ότι ονειρεύεσαι! Πάμε όμως να δούμε 10 + 1 συνταγές για τόφου και είμαι σίγουρος πως ανάμεσα τους θα βρεις και τη δική σου αγαπημένη!

Blank Space
vegan-strapatsatha

1. Vegan στραπατσάδα ή αλλιώς καγιανάς

Το αγαπημένο αυτό πιάτο που όλοι λατρεύουμε τα καλοκαίρια μπορεί να γίνει vegan. Και μάλιστα γίνεται και εξαιρετικά πετυχημένα! Γρήγορο, εύκολο και πάνω από όλα πεντανόστιμο. Αν αξίζει να ξεκινήσεις με ένα πιάτο για τόφου αυτό είναι το πιάτο! Δες τη συνταγή ΕΔΩ.

Blank Space
kremothes-kai-pikantiko-kary-me-tofou

2. Πικάντικο κάρυ με τόφου

Ένα από τα πιάτα που κάνω συνέχεια μέσα στο χειμώνα είναι αυτό το υπέροχο πικάντικο κάρυ με την κρεμώδη και βουτυρένια σάλτσα με τα έντονα αρώματα και την πλούσια γεύση. Δες τη συνταγή ΕΔΩ.

Blank Space
Τοφουμπουκιές

3. Burger με τοφουμπουκιές (tofu nuggets)

Η πρώτη συνταγή που ανέβηκε ποτέ στο Beets me είναι ακόμα μια από τις πιο αγαπημένες μου! Nugget από τόφου. Τραγανά nuggets με υπέροχη γεύση και κολπάκι για να πετύχεις και την τέλεια υφή! Τα ετοιμάζεις και στήνεις ένα από τα πιο τέλεια burger! Το τόφου στα καλύτερα του! Δες τη συνταγή ΕΔΩ.

Blank Space
proino-sandwich-me-vegan-omeleta

4. Σάντουιτς με vegan ομελέτα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά τόφου που μπορεί να βρει κανείς. Ωστόσο τα δύο πιο διαδεδομένα στη χώρα μας είναι το φυσικό (firm)και το silken. Και με τα δύο μπορείς να κάνεις τέλεια φαγητά. και μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις με το silken είναι σίγουρα αυτό το σάντουιτς με vegan ομελέτα. Εύκολο και πεντανόστιμο. Μια συνταγή που θα σε εκπλήξει! Δες τη συνταγή ΕΔΩ.

Blank Space
tragano-tofou-me-krousta-karythas-kai-eksotiki-salata-me-mango-kai-avocado

5. Τραγανό τόφου με κρούστα καρύδας

Μια εξωτική συνταγή απλές καθαρές γεύσεις για εσένα που ψάχνεις το διαφορετικό. Τόφου με μια τραγανή κρούστα από νιφάδες καρύδας, να συνοδεύεται από μια δροσερή σαλάτα από μάνγκο και αβοκάντο! Ένα πιάτο έρωτας! Δες τη συνταγή ΕΔΩ.

Blank Space
pentanostimo-vegan-plant-based-vaskiko-kameno-cheesecake

6. Βάσκικο cheesecake αλλά vegan

Με το τόφου δεν κάνουμε μόνο αλμυρά πιάτα αλλά και γλυκά. Και αν υπάρχει ένα που αξίζει να δοκιμάσεις είναι αυτό το βάσκικο cheesecake! Πάρα πολύ εύκολο και σχετικά γρήγορο στην ετοιμασία του. Τόσο νόστιμο που θα το κάνεις ξανά και ξανά. Κρεμώδες και βελούδινο, ξεροψημένο και ελαφρώς καμένο από πάνω, όπως οφείλει να είναι ένα βάσκικο cheesecake. Δες τη συνταγή ΕΔΩ.

Blank Space
teleio-tandoori-tofu-indiki-kouzina

7. Tandoori Τόφου

Άλλη μια συνταγή εμπνευσμένη από την κουζίνα της Ινδίας. Τέλειο tandoori τόφου! Ζουμερά κομμάτια τόφου σε πικάντικη σάλτσα ψημένα στου φούρνο και μια υπέροχη δροσερή σως. Λατρεμένο πιάτο για όποιο άτομο αγαπάει τις εξωτικές γεύσεις! Δες τη συνταγή ΕΔΩ.

Blank Space
eukolo-grigoro-vegan-doner-apo-tofou

8. Doner από τόφου

Αυτό το doner από τόφου είναι μια συνταγή που μπορώ να κάνω κάθε μέρα! Ετοιμάζεται σε 10 λεπτά και είναι ίσως από τις συνταγές με τόφου που θα κάνουν και τους πιο δύσκολους να ενδώσουν! Ζουμερά κομμάτια τόφου, με μια υπέροχη και γευστική μαρινάδα για το πιο τέλειο τυλιχτό! Ξεκάθαρα μια από τις 3 πιο αγαπημένες μου συνταγές για τόφου! Δες τη συνταγή ΕΔΩ.

Blank Space
fileta-tofu-se-kourkouti-kai-skordalia

9. Θαλασσινά φιλέτα από τόφου

Ή αλλιώς vegan μπακαλιάρος σκορδαλιά! Ως vegan δε χρειάζεται να στερηθείς την θαλασσινή γεύση σε καμία περίπτωση. Απλά αλλάζει λίγο μορφή! Το ιδανικό πιάτο για την 25η Μαρτίου ή και για οποιαδήποτε άλλη μέρα θέλεις εσύ. Ζουμερά φιλέτα τόφου σε κουρκούτι μπύρας με θαλασσινή γεύση! Ένα πιάτο βγάλμενο απευθείας από την ελληνική παράδοση! Δες τη συνταγή ΕΔΩ.

Blank Space
avocado-tost-me-tofouleta-kai-laxanika

10. Αβοκάντο τοστ με τοφουλέτα

Κλείνουμε τη δεκάδα με αγαπημένο αβοκάντο τοστ με τοφουλέτα! Τι είναι η τοφουλέτα; H vegan απάντηση στην ομελέτα! Όπως η στραπατσάδα έτσι και η τοφουλέτα είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο με το οποίο αξίζει να ξεκινήσεις την ενασχόληση σου με το τόφου. Πόσο μάλλον όταν μπαίνει σε σαντουιτσάκι με αβοκάντο! Όνειρο! Δες τη συνταγή ΕΔΩ.

Blank Space
πως-κάνω-τόφου

+ 1 – Πως κάνουμε το δικό μας τόφου

Τέλος σου έχω μια συνταγή για εσένα που τολμάς λίγο παραπάνω ή που τέλος πάντων σου αρέσει να παίζεις στην κουζίνα και να κάνεις δοκιμές. Πως μπορείς να κάνεις το δικό σου τόφου βήμα βήμα. Είναι δύσκολο; όχι ιδιαίτερα. Ωστόσο είναι διαδικασία και απλά απαιτεί λίγη προσπάθεια. Βέβαια αξίζει με τα χίλια! Η ικανοποίηση του να δημιουργείς το δικό σου τόφου απλά δεν υπάρχει! Δες τη συνταγή ΕΔΩ.

Blank Space

Καλά μαγειρέματα!

my-signature



Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!